Tre misstänkta för mutbrott vid SLU
Tre anställda vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, misstänks för mutbrott. De har blivit bjudna på måltider och resor av en leverantör. Efter avslöjandet har samtliga sagt upp sig. Misstankarna har polisanmälts.
Tre personer som arbetat med inköp av teknisk utrustning vid SLU i Uppsala har polisanmälts för mutbrott. Alla tre har nu sagt upp sig. Också det ansvariga företaget Ricoh utreds för misstankar om givande av muta av Riksenheten mot korruption. Värdet av de förmåner var och en av de anställda tagit emot beräknas av SLU till mellan 1 500 och 11 650 kronor.
– Det finns riktlinjer som vi har att hålla oss till och de är hårdare än vad lagen kräver. Men de här personerna uppger att de inte kände till riktlinjerna, säger Lotta Olsson, ordförande för ST vid SLU.
Lotta Olsson är övertygad om att det finns fler exempel på att mutor ges och tas, både vid SLU och inom andra myndigheter:
– Det tror jag absolut, men det beror nog på okunskap om var gränserna för muta går. Det här kom fram därför att ett konkurrerande företag begärde ut all e-post mellan leverantören och SLU. Hade inte det konkurrerande företaget börjat rota i det hade det aldrig upptäckts.
Händelserna avslöjades av Upsala Nya Tidning under sommaren. Enligt tidningen har samma leverantör tidigare uppmärksammats för att det bjudit in 1 300 personer till en företagspresentation och landslagsmatch i fotboll. Kunderna finns både i offentlig sektor och privata företag. Flera kommunala tjänstemän utreddes efter den bjudresan, men inget fall gick till åtal.
I den interna utredningen bedömer SLU att alla de tre anställda brutit mot både de interna riktlinjerna och lagen. Utredningen ledde till en anmälan till personalansvarsnämnden med begäran om omedelbart avsked, men anmälan drogs tillbaka när de tre sade upp sig. Polisanmälan står kvar. Bland de förmåner som getts och tagits emot finns en mässresa till Tyskland, fotbollslandskamp i Stockholm, tennismatcher, bowling och restaurangbesök.
– En organisation måste kunna lita på sina medarbetare – åtminstone tills motsatsen är bevisad. Det innebär också att medarbetarna har långtgående möjligheter att avgöra hur man ska fullgöra sina uppgifter. Men det är varje medarbetares skyldighet att känna till regelverket, säger SLUs presschef Mikael Jansson.
Enligt Mikael Jansson har SLU informerat om riktlinjerna på ett sådant sätt att man kan förvänta sig att medarbetarna känner till var gränserna går.
– Men jag kan förstå, rent mänskligt, att det är lätt att låta sig frestas. Det finns saker som ligger i gråzonen och man kanske inte riktigt vet om ett event som en leverantör anordnar innehåller sådant som är otillåtet. De här tre medarbetarna har vi aldrig haft skäl att misstänka, de har alla gjort ett bra jobb i sitt dagliga värv. Och det finns ingen misstanke om att de skulle tagit emot någon muta i form av pengar, säger han.
Han ser inga skäl att säga upp de ingångna avtal som finns med Ricoh:
– De får löpa ut. När det ska göras nya upphandlingar får vi ta ställning till hur man hanterar den frågan.
Mutbrott enligt Brottsbalken
o Den som är arbetstagare eller utövar uppdrag och tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för utövningen av anställningen eller uppdraget döms för tagande av muta till böter eller fängelse i högst två år.
o Den som lämnar, utlovar eller erbjuder en otillbörlig förmån (i fall enligt ovan) döms för givande av muta till böter eller fängelse i högst två år.
o Är brottet att anse som grovt, är straffsatsen fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.