Tre kulturmyndigheter i förslag
En ny arkivmyndighet bildas av Riks- och landsarkiven. Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet slås ihop. Det är två av Kulturutredningens förslag.
Kulturutredningen är klar efter ett och ett halvt års arbete. Ordföranden Eva Swartz Grimaldi lämnade över betänkandet till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i dag, torsdag.
Tre stora myndigheter föreslås dela in kulturområdet i arkiv/bibliotek/språk, samtid/historia/livsmiljö och konstarter.
Riksarkivet och landsarkiven ska tillsammans bilda Arkivverket, en ny myndighet med nationellt ansvar för arkivfrågor. På några års sikt, senast 2014, ska den slås ihop med Kungliga biblioteket, som tills vidare får det nationella ansvaret för biblioteksverksamheten.
– Det är svårt att skilja mellan arkiv och bibliotek, alltså original och kopia. Det behövs också ett samlat nationellt grepp om verksamheten, förklarade Jonas Anderson, ledamot av Kulturutredningen, när förslaget presenterades.
Till 2011 förslås Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet ha lagts samman till en myndighet.
Rasoul Nejadmehr, ledamot av Kulturutredningen, motiverade förslaget med att förändringen ska stärka kulturens position i samhället.
Utredningen tycker också att museer, nationalscener och andra institutioner ska styras mindre i detalj.
– Det ger större frihet, men också ett större ansvar, sade Rasoul Nejadmehr.
En ny myndighet för konstarterna vill Kulturutredningen bilda genom att slå samman viss verksamhet från Statens kulturråd, Konstnärsnämnden med Bildkonstnärsfonden samt Sveriges Författarfond och viss verksamhet inom Stiftelsen Svenska Rikskonserter.
Eva Swartz Grimaldi hoppas att på det här viset sätta än mer fokus på frågor som är gemensamma för de olika konstarterna. Till exempel upphovsrättsfrågan, pensionsproblematiken och skatterna.
Kulturrådet föreslås få nya uppgifter. Framför allt blir det myndighetens uppgift att göra tydligt vilken statens roll egentligen är inom kulturområdet.
Jonas Anderson säger att det inte är bra att staten uppträder som flera aktörer, den behöver vara en enda. Dessutom kan Kulturrådet få ansvar för uppföljningsarbetet.
– Vi ser utvärdering som en bristvara i dag, sade Jonas Anderson och påpekade att tillsyn och utvärdering är viktiga inslag i de flesta andra politikområden.
Kulturrådet ska inte längre dela ut pengar till kulturverksamhet eftersom det anses gå dåligt ihop med att samma myndighet också ska göra utvärderingar.
– Kultur är ett område som få politiker engagerar sig i. Det finns en enorm potential inom kulturområdet att ta tillvara, inte minst nu under lågkonjunktur, sade Eva Swartz Grimaldi.
Nu ska förslaget ut på remiss i tre månader. 400 remissinstanser kommer att få betänkandet.
Fakta Kulturutredningen
Kulturutredningen tillsattes i juni 2007. Den ska arbeta fram förslag till förändringar i kulturpolitiken, till exempel om det går att förnya och utveckla samspelet mellan stat, landsting och kommuner, om kulturpolitiken kan samarbeta med andra aktörer i samhället och hur förvaltningen ska vara uppbyggd.
Finansiering. Utdrag ur Kulturutredningens förslag.
- De omställningskostnader som föreslagna förändringar av myndighetsstrukturen medför ryms inom befintliga ekonomiska ramar.
- De förändringar vi föreslår i myndighetsstrukturen kommer att medföra minskningar av administrativa kostnader och även ge andra samordningsvinster.
- Den ökade kostnaden för Kungl. bibliotekets nya uppdrag kan finansieras genom överförande av de kostnadsminskningar som ligger i våra samlade förslag. De medel som därutöver blir tillgängliga genom förändring av Stiftelsen Svenska Rikskonserters verksamhet och som inte i övrigt intecknas, bör användas inom Kulturdepartementets ram för att förstärka de stöd som fördelas av den föreslagna myndigheten för konstarterna.
- Övriga förslag beräknas inte leda till några kostnadsökningar.
- Ett uppdrag bör ges till Statskontoret om att göra en noggrannare beräkning av de ekonomiska effekterna av förslagen. Ett sådant uppdrag bör genomföras parallellt med remissbehandlingen av detta betänkande.
Myndighetsorganisation. Utdrag ur Kultutredningens förslag
- Riksarkivet och landsarkiven läggs samman till en myndighet – Arkivverket – som får i uppdrag att svara för den nationella överblicken över arkivområdet.
- Kungl. biblioteket får i uppdrag att svara för den nationella överblicken över biblioteksområdet.
- Talboks- och punktskriftsbiblioteket får ett utvidgat ansvar för att följa och stödja de statliga myndigheternas insatser för anpassad information.
- Senast 2014 bör en samlad myndighet för arkiv och bibliotek inrättas. Övriga föreslagna förändringar bör kunna genomföras snabbare.
- Institutet för Språk och folkminnen bör vara en myndighet inom sfären, men bör tills vidare inte organiseras ihop med de övriga myndigheterna.
- Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet läggs samman till en myndighet. I myndigheten infogas också den museikoordinatorsfunktion som närmare utvecklas i förslag av utredningen Museikoordinatorn.
- En organisationskommitté bör tillsättas för att genomföra organisationsförändringen. Förändringen bör kunna genomföras under 2010.
- En ny myndighet för konstarterna skapas genom att viss verksamhet inom Statens kulturråd, hela Konstnärsnämnden med Bildkonstnärsfonden samt Sveriges Författarfond och viss verksamhet inom Stiftelsen Svenska Rikskonserter läggs samman.
- En organisationskommitté bör tillsättas för att genomföra organisationsförändringen. Förändringen bör kunna göras under 2010.
- Statens kulturråd bör ges ett nytt uppdrag inom kulturpolitikens ram. Det nya Kulturrådet bör ha följande uppgifter: • leda och samordna statens överläggningar med landstingen och kommunerna (portföljmodellen), • göra samlade bedömningar, uppföljningar och utvärderingar av kulturpolitiken till underlag för regeringen, • samordna och svara för vissa övriga kulturpolitiska uppgifter.
- Uppgiften att ansvara för statens centralt fördelade bidrag bör ges till den föreslagna myndigheten för konstarterna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.