Trafikverket hotas med vite för säkerhetsbrister

TRAFIKVERKET2025-01-10

Trafikverket har fått ett föreläggande från Transportstyrelsen om att åtgärda brister i tågplaneringen. Trafikverket ska redovisa sina åtgärder på sju utpekade områden senast 29 mars i år, annars kan myndigheten få betala ett vite på fem miljoner kronor per delområde.

Transportstyrelsens beslut om ett föreläggande mot Trafikverket har sin bakgrund i införandet av ett nytt it-system och ett nytt arbetssätt i tågplaneringen inför år 2023. Redan i januari 2024 fick Trafikverket ett föreläggande om att åtgärda bristerna. Nu konstaterar Transportstyrelsen att bristerna kvarstår.

”Säkerhetsbristerna är allvarliga. För att resenärer, tågföretag och underhållsföretag inte ska drabbas fortsättningsvis behöver bristerna åtgärdas snabbt”, understryker sektionschefen Petra Särefjord i ett pressmeddelande.

Efter att Trafikverket börjat tillämpa det nya tågplaneringssystemet MPK, marknadsanpassad planering, inför planeringen av trafikåret 2023 genomförde Transportstyrelsen en tillsyn. Den utmynnade i föreläggandet, som innebär att Trafikverket måste åtgärda säkerhetsbrister inom de sju områdena riskhantering, samråd med andra parter, kompetensstyrning, övervakning, ansvarsskyldighet/befogenheter inom organisationen, integrering av mänskliga/tekniska/organisatoriska faktorer samt information/kommunikation.

Nu konstaterar Transportstyrelsen att brister kvarstår inom alla sju områden. Därför skärper tillsynsmyndigheten tonen mot Trafikverket.

”Trafikverket ska leva upp till de rättsliga kraven enligt gällande lagar, förordningar och EU-rätt. En förutsättning för att bedriva verksamhet som infrastrukturförvaltare är att regelverket, däribland kraven på vad som ska ingå i ett säkerhetsstyrningssystem, efterlevs”, kommenterar Petra Särefjord föreläggandet.

Genom föreläggandet och med hot om vite vill Transportstyrelsen säkerställa att Trafikverket genomför de åtgärder som behövs för att uppfylla lagar och bestämmelser. Trafikverket har fram till 29 mars på sig att svara på vitesföreläggandet.

”I det svar som vi fått är det oklart vilka brister som faktiskt åtgärdats. Trafikverket har återkopplat att de insatser som vidtagits är under utredning, utvärdering, översyn och att man håller på eller kommer att ta fram handlingsplaner. Det vill säga vi kan inte se vilka insatser, åtgärder, som faktiskt är klara, eller om Trafikverket lever upp till de krav som ställs på dem som infrastrukturförvaltare”, förklarar Petra Särefjord i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA