Trafikverket har dålig koll på forskningspengar
Riksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
Trafikverket får över en halv miljard kronor varje år för forskning och arbete med innovationer i transportsektorn. När Riksrevisionen förra året upptäckte stora brister i ett forskningsprojekt som Trafikverket drev tillsammans med Sjöfartsverket bestämde man sig för att göra en bredare granskning av myndighetens hantering av forskningsmedel.
Kontrollen är fortfarande inte tillräckligt bra, noterar Riksrevisionen i sin rapport. Visserligen syns en noggrannhet i valet av relevant forskning, men den interna styrningen och kontrollen brister.
”Sammantaget ser vi att Trafikverket saknar flera av de rutiner som behövs för att säkerställa att pengarna hanteras på ett bra och ekonomiskt sätt”, skriver riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.
Bristerna gäller bland annat riskanalyserna. Bara i ett av femton granskade projekt har myndigheten behandlat riskerna kopplade till finansieringen på ett bra sätt. Dokumenterade beslut om kostnaderna saknas också i fjorton av de femton projekten. Avtalen saknar genomgående överenskommelser om exempelvis slutredovisning och återkrav.
Inte heller har man dokumenterat bedömningar av om villkoren för stöd varit uppfyllda. Riksrevisionens granskare Stefan Andersson har för sin del uppmärksammat två projekt där han anser det tveksamt om stödet är förenligt med villkoren i Trafikverkets forskningsanslag.
”Trafikverket har lagt ner stor möda på att forsknings- och innovationsverksamheten ska vara relevant och väl motiverad men brister i att leva upp till de krav som bör ställas när det gäller ordning och reda och att pengarna används kostnadseffektivt”, skriver han i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.