Toppmöte framgång för Europafacket

FACKLIGT2011-10-18

EU behöver stärka den sociala dialogen på alla nivåer i varje land. Det sade EU-kommissionären László Andor vid ett toppmöte med arbetsmarknadens parter.

Den ekonomiska krisen, nedskärningarna och arbetslösheten bland unga människor stod i centrum när EU genomförde ett socialt toppmöte i Bryssel mellan EUs ledare och parterna på den europeiska arbetsmarknaden, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol varnade för att krisen kan leda till att parternas frihet att sluta avtal på arbetsmarknaden kränks:

”Krisen kan inte tas som ursäkt för reformer som slår mot grundläggande sociala rättigheter och fackets rättigheter. Det är oacceptabelt att den Europeiska centralbanken eller trojkan trampar på parternas självständighet på arbetsmarknaden”, sade Benadette Ségol med anledning av de krav som ställts på euroländer som fått krislån från euroländernas räddningsfond.

Bland Europafackets krav under mötet fanns införande av euro-obligationer (euro bonds) som garanteras av den Europeiska centralbanken, införande av en skatt på finansiella transaktioner, ett rättvist skattesystem och bekämpande av ”skatteparadis” och skattefusk. Dessutom krävde Europafacket snabba åtgärder mot den höga ungdomsarbetslösheten.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso lovade att sätta fokus på ungdomsarbetslösheten:

”Den kraftiga ökningen av arbetslösheten runt om i EU är det mest pinsamma symtomet på denna ekonomiska kris, vi hör budskapet om frustration från våra unga människor. Det är därför jag vill att vår nästa länderspecifika rekommendation ska uppmärksamma situationen för unga människor i varje medlemsland.”

Också EU-kommissionären László Andor tillmötesgick enligt Brysselkontoret Europafackets krav:

”Jobbskapandet måste gå hand i hand med återhämtningen. Medan vi ökar takten i strukturreformerna, ökar styrningen och förstärker den ekonomiska samordningen måste vi också finna rätt balans mellan budgetkonsolidering och en politik som understödjer tillväxt och skapar jobb. Som en del av det vill vi stärka den sociala dialogen på alla nivåer i varje land”, sade han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA