Tjänstemannaansvaret en av många punkter på agendan för ny regering

STATSFÖRVALTNING2022-10-14

Statligt anställdas tjänstemannaansvar ska utökas, har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kommit överens om. I det avtal som ska ligga till grund för en ny regerings politik slås även fast att Kriminalvården ska expandera kraftigt och att möjligheten att hyra anstaltsplatser i andra länder ska utredas.

På fredagen presenterade partiledarna för Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna resultatet av sina politiska förhandlingar, i form av ett dokument som partierna valt att kalla Tidöavtalet efter Tidö slott där förhandlingarna ägde rum.

Den nya regeringen kommer att bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, medan Sverigedemokraterna står utanför. Sverigedemokraterna kommer att ha ett nära samarbete med regeringen och får ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i Regeringskansliet. Enligt avtalet ska partiet i de frågor som avtalet gäller ha möjlighet att medverka fullt ut i beredningsprocesser som avser utredningsdirektiv, propositioner, förordningsändringar och uppdrag eller regleringsbrev till myndigheter. De fyra partierna är också överens om att förhandla om statsbudgeten i sin helhet.

Genom Tidöavtalet har partierna enats om sex samarbetsområden som ska prioriteras under kommande mandatperiod: kriminalitet, migration och integration, klimat och energi, tillväxt och hushållsekonomi, hälso- och sjukvård samt skola.

När det gäller kriminalpolitiken är partierna eniga om att Kriminalvården ska expandera kraftigt, vilket hänger samman med planer på skärpta straff på en rad områden. Myndigheten kommer att få i uppdrag att beräkna hur många nya fasta anstalts- och häktesplatser som måste inrättas, och hur frivården ska dimensioneras. För att avhjälpa platsbristen inom Kriminalvården tills expansionen är klar ska möjligheten att hyra anstaltsplatser i andra länder utredas. Utredningen ska även överväga en permanent ordning där fängelseplatser kan hyras utomlands när det uppkommer kapacitetsbrist eller för intagna som dömts till utvisning på grund av brott.

Avtalet slår också fast att särskilda ungdomsfängelser ska inrättas. Ansvaret för personer dömda till sluten ungdomsvård flyttas därmed från Statens institutionsstyrelse till Kriminalvården och den maximala tiden för sluten ungdomsvård ska förlängas.

Som ett led i arbetet för att bekämpa välfärdsbrottslighet vill samarbetspartierna gå vidare med den förra regeringens planer på att inrätta en ny utbetalningsmyndighet. Den nya myndigheten ska ansvara för alla utbetalningar från både kommunal och statlig nivå.

Inom samarbetsområdet kriminalitet ingår även en översyn av vapenlagen, där utredningen ska lämna förslag om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som tar över vapenlicensprövningen från Polismyndigheten.

En punkt som ägnas betydande utrymme inom samarbetsområdet migration och integration är återvändandeverksamhet. ”Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Kriminalvården ska ges ett förstärkt uppdrag att samverka när det gäller återvändandeverksamheten, och resurser för detta ändamål om så behövs”, står det i avtalet. Samtidigt ska myndigheternas ansvarsfördelning när det gäller återvändandeverksamhet ses över. Antalet förvarsplatser ska öka och kompletteras med andra alternativ, exempelvis elektronisk övervakning.

Enligt avtalet ska det också införas en skyldighet för myndigheter och kommuner att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det innebär att myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige.

Samarbetsområdet klimat och energi innehåller bland annat en utbyggnad av kärnkraften. De fyra partierna har i anslutning till detta kommit överens om att styrningen för Energimyndigheten ska förändras. Myndighetens nuvarande uppdrag att verka för ökad användning av förnybara energikällor kommer att ersättas med att ”på ett kostnadseffektivt sätt på sikt fasa ut de fossila bränslena”.

Affärsverket Svenska kraftnät kommer att få ett förtydligat uppdrag att säkerställa driftsäkerheten i elsystemet. Enligt avtalet bör det utredas hur Svenska kraftnät kan reformeras för att förbättra ansvarsfördelningen, den politiska insynen och styrningen. ”Bland annat bör en uppdelning av Svenska kraftnät eller övergång till myndighetsform vara föremål för en sådan utredning”, skriver partierna.

Inom ramen för samarbetsområdet Hälsa- och sjukvård kommer frågan om ett statligt huvudmannaskap för vården att utredas.

I det 62-sidiga avtalet sägs ingenting om Arbetsförmedlingens framtid som myndighet, men i avsnittet om samarbetsområdet tillväxt och hushållsekonomi står att ”Den arbetsmarknadspolitiska insatsfloran bör förenklas, med färre, kostnadseffektiva insatser som leder till jobb”.

Utöver de sex samarbetsområdena innehåller Tidöavtalet ytterligare några reformer som de fyra partierna siktar på att genomföra under mandatperioden. En av dem är ett nytt tjänstemannaansvar, något flera av partierna argumenterat för men som bland andra ST kraftigt har kritiserat. I avtalet står det att en särskild utredare kommer att få i uppgift att lägga fram förslag om hur ett ”återinfört tjänstemannaansvar” skulle kunna se ut. Syftet är att ”stärka åtgärderna mot tjänstefel” och utvidga ansvaret för annan myndighetsverksamhet än myndighetsutövning. I debatten har upphandling nämnts som ett exempel på sådan verksamhet som skulle kunna komma att omfattas.

Ulf Kristersson väntas väljas till statsminister på måndag och kommer därefter att presentera sin regering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA