Tjänstedirektivet i hamn
I dag röstade EU-parlamentet ja till tjänstedirektivet. Under debatten förklarade parlamentsledamoten Jan Andersson (s) att alla viktiga synpunkter var tillgodosedda.
EU-parlamentets ja innebär att tjänstedirektivet kan börja gälla i början av nästa år. Därefter har medlemsländerna tre år på sig för att införliva det med sin egen lagstiftning.
Det striden har stått om är hur direktivet skulle påverka arbetsrätten. Enligt kommissionens ursprungliga förslag, som förkastats av parlamentet, skulle ursprungslandets arbetsrättsliga regler gälla om tjänster utfördes tillfälligt i något annat EU-land.
Förslaget fick hård kritik från fackligt håll då det ansågs kunna leda till lönedumping och kunde urholka kollektivavtalsmodellen. Om till exempel ett polskt företag skickade anställda till Sverige skulle polska löner och villkor gälla.
För att få igenom förslaget tråcklades en kompromiss ihop som innebär att ursprungslandsprincipen tagits bort ur direktivet.
Det här var andra gången parlamentet röstade om direktivet. Den text parlamentet antagit skickas nu till ministerrådet. Men rådet har redan sagt ja till innehållet, så om inte något oförutsett händer är direktivet i hamn.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.