Tio fackliga krav på EUs ordförandeland

NYHET2005-02-01

Gör om tjänstedirektivet och stoppa kryphålen i arbetstidsdirektivet. Det är två av de krav som Europafacket ställer på det nya ordförandelandet Luxemburg.

Av:  Eva Spira

Europafacket ställer inför varje ny ordförandeperiod tio krav på det nya ordförandelandet. Av Luxemburg, som ska leda EU första halvåret i år, väntar Europafacket följande:

  1. Den nya sociala agenda som ska utarbetas för 2006–2013 ska motsvara medborgarnas och löntagarnas förväntningar på ett socialt Europa och ha en bra avvägning mellan lagstiftning och avtalslösningar.
  2. Tjänstedirektivet bör göras om. En gemensam europeisk tjänstemarknad ska inte genomföras på bekostnad av sociala- och välfärdstjänster av bra kvalitet.
  3. Arbetstidsdirektivet innehåller för många kryphål och skyddar därför inte arbetstagarna mot de hälsorisker som långa arbetstider utgör. De ändringar som kommissionen föreslagit leder till ytterligare försämringar.
  4. Lissabonstrategin, som avser att göra EU ekonomiskt, socialt och miljömässigt världsledande, får inte bara handla om konkurrenskraft och avregleringar. Nuvarande balans mellan konkurrenskraft, social sammanhållning och miljöpolitik ska finnas kvar.
  5. Jämställdhet inom alla politikområden.
  6. Ett direktiv om lika villkor för anställda i bemanningsföretag bör antas.
  7. Gör en översyn av och förbättra direktivet om europeiska företagsråd.
  8. Se till att den nya kemikalielagstiftningen antas.
  9. Verka för att hälsofrågor samordnas och säkerställ rätten till rörlighet för pensionsvillkor och tilläggspensioner.
  10. Europafacket oroar sig för att sammanhållningsfonderna, som ska bidra till ökad sysselsättning, jämställdhet mm, får för lite pengar i den kommande långtidsbudgeten.

Europafacket utvärderar Luxemburgs ordförandeperiod när den avslutas den 30 juni. Föregående ordförandeland, Nederländerna, fick underkänt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA