Myndighetsreform styckas

VÅRDMYNDIGHETER2012-09-04

Regeringen kan komma att plocka ut enstaka bitar ur det stora myndighetspussel som utredaren Stefan Carlsson lade färdigt i våras. I Regeringskansliet förbereds nu bildandet av en tillsynsmyndighet och en infrastrukturmyndighet för vård och omsorg.

Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län och tidigare vd i Apoteket, föreslog före sommaren att tio myndigheter på hälsoområdet skulle läggas ned, liksom föreningen Handikappinstitutet och det statliga bolaget Apotekens service AB. I deras ställe skulle fyra nya myndigheter komma: för tillsyn, kunskapsutveckling, IT/infrastruktur och analys.

Det förslaget är nu ute på remiss. Men samtidigt förbereder regeringen en ny tillsynsmyndighet, med betydligt smalare verksamhet än den Stefan Carlsson föreslagit. Man har beslutat om direktiv till en utredare som ska bryta ut Socialstyrelsens tillsynsverksamhet till en egen myndighet med start 1 juni nästa år.

Dessutom har regeringen skickat ut sitt eget förslag till infrastrukturmyndighet på remiss, även den med mindre omfattning än vad Stefan Carlsson tänkt sig. I regeringens tappning ska den nya myndigheten, Inframed, till en början enbart ta över den verksamhet som bolaget Apotekens service AB sköter i dag.

Utredaren Stefan Carlsson är positiv till förslaget om infrastrukturmyndighet.

– Det här är en dellösning på vägen till det jag föreslog.

Däremot är han tveksam till att dela upp resten av hans förslag.

– Risken att man i stället för att banta från elva till fyra myndigheter ökar antalet till tretton. Och myndigheterna blir sårbara när man skalar av så mycket – Socialstyrelsen består till kanske femtio procent av tillsyn.

Om Apotekens service AB ombildas blir det första gången ett bolag görs om till myndighet.

För båda de nya myndigheterna föreslås att administrationen ska hanteras av nybildade Statens servicecenter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA