Tillräckligt arbete för jämställdhet i staten

BESLUT2004-03-18

Riksdagen sade nej till motioner om att intensifiera arbetet för fler kvinnliga chefer i staten och minskade löneskillnader mellan könen. Som orsak angavs att tillräckligt mycket redan är på gång.

Av:  Eva Spira

Kristdemokraterna vill öka pressen på regeringen för att få fler kvinnor på ledande befattningar i myndigheter, på ambassader och i statliga bolagsstyrelser. Kd föreslog därför i sin motion att regeringen gör upp en plan för hur detta ska gå till och ge riksdagen en årlig lägesrapport.

Riksdagen avslog motionen med motiveringen att frågan redan är prioriterad i regeringens chefspolicy. Vid varje nytillsättning är målet att det ska finnas både en kvinna och en man med i det slutliga urvalet. Inriktningen är att vid nyrekrytering av myndighetschefer ska hälften vara kvinnor och hälften män.

I december 2003 var 32 procent av myndighetscheferna kvinnor.

Av de nyutnämnda cheferna var 36 procent kvinnor.

Regeringen kommer varje år att redovisa andelen kvinnor och män som utnämnts till myndighetschefer, liksom den totala fördelningen av kvinnor och män.

Vänsterpartiet vill i en motion få till stånd en samverkan mellan stat, kommun och landsting för att hitta en strategi för hur könsdiskriminerande löneskillnader ska avskaffas.

Centerpartiet vill att det ska göras en lönerevision i den statliga verksamheten för att eliminera löneskillnader mellan könen. Den bör ske i samarbete med Kommun- och Landstingsförbundet.

Riksdagen avslog motionerna bland annat med motiveringen att det pågår ett arbete med att genomföra de jämställdhetspolitiska målen i staten. Men mycket sker på myndighetsnivå då stora delar av arbetsgivarpolitiken är delegerad till myndigheternas chefer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA