Tillgänglighet kan bli arbetsmiljöfråga
Allt fler myndigheter kräver att anställda ska vara tillgängliga på icke arbetstid. Det är en arbetsmiljöfråga som ST bör uppmärksamma mer, säger Lars Hedin, SMHI.
Kravet på beredskap blir allt vanligare och på SMHI har man nyligen fått ett ramavtal om »schemalagd tillgänglighet«, säger Lars Hedin, ordförande för ST inom SMHI. Det innebär att vissa anställda ska vara anträffbara per telefon och få kompensation för arbetsinsatsen i tid eller pengar.
Det är tiden, inte den ekonomiska ersättningen, som är problemet, anser han.
– Hos oss har maximigränsen för tillänglighet satts vid 1 300 timmar per år och person. Det är nästan lika mycket som årsarbetstiden.
Om den anställde inte kan kompensera beredskapen med tid kan den totala arbetsinsatsen under ett år bli en arbetsmiljöfara, menar Lars Hedin.
– Hittills har främst de som jobbar med IT berörts, men man öppnar nu för att schemalagd tillgänglighet ska kunna gälla hela myndigheten. Det är dags för ST att uppmärksamma fenomenet, anser han.
Orsaken till att behovet av tillgänglighet ökar är »24-timmarsmyndigheten« och kravet att myndigheterna ska ha längre öppettider.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.