Tillgänglighet kan bli arbetsmiljöfråga

ARBETSMILJÖ2008-08-19

Allt fler myndigheter kräver att anställda ska vara tillgängliga på icke arbetstid. Det är en arbetsmiljöfråga som ST bör uppmärksamma mer, säger Lars Hedin, SMHI.

Kravet på beredskap blir allt vanligare och på SMHI har man nyligen fått ett ramavtal om »schemalagd tillgänglighet«, säger Lars Hedin, ordförande för ST inom SMHI. Det innebär att vissa anställda ska vara anträffbara per telefon och få kompensation för arbetsinsatsen i tid eller pengar.

Det är tiden, inte den ekonomiska ersättningen, som är problemet, anser han.

– Hos oss har maximigränsen för tillänglighet satts vid 1 300 timmar per år och person. Det är nästan lika mycket som årsarbetstiden.

Om den anställde inte kan kompensera beredskapen med tid kan den totala arbetsinsatsen under ett år bli en arbetsmiljöfara, menar Lars Hedin.

– Hittills har främst de som jobbar med IT berörts, men man öppnar nu för att schemalagd tillgänglighet ska kunna gälla hela myndigheten. Det är dags för ST att uppmärksamma fenomenet, anser han.

Orsaken till att behovet av tillgänglighet ökar är »24-timmarsmyndigheten« och kravet att myndigheterna ska ha längre öppettider.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA