Tillåtet kalla polis ”snuthora”

ARBETSMILJÖ2009-03-24

Det är inte straffbart att kalla en polis ”snuthora” på MSN. Det slår hovrätten fast, och ändrar därmed en tingsrättsdom.

En 21-årig man åtalades för en text han under några dagar använt som kontaktnamn på chatten MSN. I texten namngavs en polis, och 21-åringen beskrev hur han skulle ha sex med ”snuthorans” hustru och dotter. Den åtalade förklarade att han skrivit det i ilska efter att ha blivit stoppad av en polis som uppträdde otrevligt. Texten kunde läsas av de omkring 100 kontakter han hade på MSN.

Mannen åtalades för grovt förtal av såväl polismannen som hans hustru och dotter, men dömdes enbart för förolämpning av polismannen. Påföljden blev dagsböter på 1 500 kronor.

Åklagaren överklagade beslutet. Men hovrätten friade 21-åringen helt. Brottet förtal är inte aktuellt, ansåg domstolen, eftersom polisen inte pekades ut som brottslig eller klandervärd. Tillmälen som snuthora är inte förtal, utan ett ”värdeomdöme”.

Det skulle då kunna betraktas som en förolämpning, men den brottsrubriceringen är inte heller tillämpbar, enligt hovrätten. Uttalandet måste i så fall riktas till personen själv, och polismannen tillhörde inte den åtalades kontakter på MSN.

Den åtalade 21-åringen fick i efterhand klart för sig att den polis han namngivit inte var den som hade stoppat honom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA