Tecknar bemanningsavtal för miljoner – samtidigt med varsel
Arbetsförmedlingen har tecknat ett mångmiljonavtal med ett bemanningsbolag samtidigt som myndighetens egna medarbetare varslas om uppsägning. ”Det är djupt, djupt olyckligt att teckna det här avtalet nu när vi är mitt i en omställning”, säger STs avdelningsordförande Åsa Johansson.
Bemanningsföretaget Bemannia offentliggjorde i ett pressmeddelande den 17 oktober att Arbetsförmedlingen tecknat ett tvåårigt avtal med företaget till ett uppskattat värde av 40 till 60 miljoner kronor per år.
Avtalet tecknades precis en månad efter att Arbetsförmedlingen varslat 228 anställda om uppsägning. Varslet var myndighetens andra i år. I mars varslades 163 medarbetare, varav 49 slutligen sades upp. Skälet till personalnedskärningarna är att myndigheten behöver minska sina förvaltningsutgifter med 500 miljoner kronor nästa år.
Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, kände inte till att bemanningsavtalet hade tecknats.
– Nej, och jag har inte fått någon förhandsinformation om att det skulle ske nu under neddragningarna.
Samma dag som ST inom Arbetsförmedlingen fick kännedom om avtalet skrev ST-avdelningen till myndighetsledningen och HR-direktören. ST motsatte sig att ett sådant avtal tecknats mitt under en omställningsprocess då medarbetare riskerar att förlora sina jobb.
– Vi kommer att gå in i uppsägningsförhandlingar inom kort. Hur ska arbetsgivaren förklara varför man gör det här nu? Det kommer att landa så fel, säger Åsa Johansson.
Arbetsförmedlingens vikarierande HR-direktör Anders Liif anser dock inte att upphandlingen behöver förklaras.
– Jag tycker det är två helt olika frågor. Ett bemanningsavtal för konsulttjänster är bra att ha. Det handlar om att det över tid kan uppkomma tillfälliga behov av bemanning. Det har ingen koppling till att vi nu är inne i ett skede där vi ska spara, och att det har lett till ett omställningsarbete där vi har en förhållandevis stor numerär övertalighet, säger han.
Tidigare har det funnits ett bemanningsavtal för bland annat personal till det som kallas personligt distansmöte. Sedan i våras har facket känt till att arbetsgivaren velat förnya det.
– Men vi har inte fått någon information om att nu kommer det att ske, säger STs avdelningsordförande Åsa Johansson.
Så det har inte skett någon förhandling?
– Nej, inte om det här. När de utlöste det förra avtalet hade vi en förhandling, men det här är inte förhandlat.
Är det ett brott mot medbestämmandelagen att teckna ett sådant avtal utan att förhandla?
– Vi lämnar det osagt tills vidare, säger Åsa Johansson.
– Nej, det är det inte, säger Arbetsförmedlingens vikarierande HR-direktör Anders Liif.
Kan det bli så att arbete som utförts av personer som varslats eller sagts upp kommer att tas över av bemanningspersonal?
– Det är ingenting som arbetsgivaren sagt, men det klart att man kan känna en viss oro. Om det vore så vore det fruktansvärt illa, säger Åsa Johansson.
Men så är det inte tänkt, enligt Anders Liif:
– Nej, den neddragning vi gör ska inte ersättas med konsulttjänster. Det gäller att hålla isär de två sakerna, säger han.
Kan du lova att ingen arbetsuppgift som tidigare gjorts av uppsagda eller omplacerade medarbetare ens periodvis kommer att utföras av bemanningspersonal?
– Jag tror aldrig man ska lova någonting hugget i sten. Men den neddragning vi gör nu ska ju vara stadigvarande, så det finns varken på kort eller lång sikt någon som helst avsikt att den ska ersättas med konsulter, säger Anders Liif.
Det tidigare avtalet gällde bland annat bemanning till personliga distansmöten, och det var ST-avdelningen mycket kritisk till.
– Vi kan förstå att det ibland finns behov av spetskompetens, till exempel inom it, eller att internrevisionen köper in en konsulttjänst, men när det gäller statstjänstemannaansvar och myndighetsutövning så är vi starkt emot det, säger Åsa Johansson.
I sitt pressmeddelande skriver Bemannia att avtalet gäller kundmöte, besluts- och kontrollarbete, administration, ekonomi, HR, inköp, juridik och verksamhetsarbete.
– Vi har varit tydliga med att vi inte delar arbetsgivarens syn, särskilt att kundmöte, beslut och kontroll kan ske med bemanningspersonal. Vi anser att myndighetsutövning i tjänstemannarollen ska ske med egen personal, säger Åsa Johansson.
Anders Liif bekräftar att det nya avtalet även skulle kunna omfatta förmedlingsverksamhet.
– Men det skulle vara ytterst selektivt. Vi lägger ingen betoning på att vi skulle vilja ha ökad flexibilitet och därför bemanna med konsulter i vår förmedlingsverksamhet. Vi vill ha egen regi-verksamhet i absolut huvudsak, det är det viktigt att betona, säger Anders Liif.
Att myndighetsutövning sker med anställd personal har betydelse för ansvarsutkrävandet om det blir felaktigheter, anser STs avdelningsordförande Åsa Johansson.
– Vi har personalansvarsnämnden som ska vara medborgarnas garant. Om något blir fel kan myndigheten styra upp det, men det kan man inte med bemanningspersonal. De har ju en helt annan arbetsgivare.
Så de kan inte hamna i personalansvarsnämnden?
– Nej, de omfattas inte. Vid rena brott kan förstås myndigheten åtalsanmäla och de kan lämna klagomål till leverantören, men det blir inte samma hantering som vi har med utredande samtal och korrigerande samtal om det skulle visa sig att någon gjort något fel, säger Åsa Johansson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.