TCO vill satsa miljarder på utbildning

FACKLIGT2011-10-20

Sverige behöver 100 000 nya vuxenutbildningsplatser de närmaste åren. Det hävdar TCO i en ny rapport.

Utvecklingen går åt fel håll. Färre läser på Komvux och en minskande andel vuxna väljer att studera på universitet och högskolor. Samtidigt saknar över 600 000 svenskar fullvärdig gymnasieutbildning. Därför behövs större satsningar på utbildning om Sverige ska nå full sysselsättning och kunna konkurrera med kunskap, enligt en ny TCO-rapport:

”Fortsätter den negativa utvecklingen för arbetsmarknads- och vuxenutbildningen kommer svenska företag få betydligt svårare att rekrytera och långtidsarbetslösheten att bita sig fast”, säger TCO-rapportens författare Jonas Olofsson i ett pressmeddelande.

TCO föreslår i rapporten att minst 100 000 nya utbildningsplatser för vuxna skapas de närmaste åren, att en utbildningsgaranti för unga som saknar fullständig gymnasieutbildning införs och att arbetsmarknadens parter prövar möjligheten att anslå medel och tid till kompetensutveckling i kommande avtal. Dessutom bör rätten till studieledighet utvidgas till ett års betalda studier för den som jobbat minst tre år i samma företag. Om arbetsgivaren i stället anställer någon som saknar arbetslivserfarenhet eller varit långtidsarbetslös bör en subvention motsvarande a-kasseersättningen betalas ut av staten.

”Våra förslag kommer att kosta åtskilliga miljarder initialt. Men de positiva effekterna utbildning har på ekonomin gör att investeringen betalar sig själv över tid”, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA