Annons:

TCO vill ha mer satsningar på jobben

STATSBUDGETEN2013-09-18

I ett läge med hög arbetslöshet är det helt rätt av finansministern att öppna plånboken, trots att det är nödvändigt att låna till reformerna. Det anser TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik. Men samtidigt saknar han viktiga delar för att få fart på jobben.

Av:  Cecilia Axelsson

Statsbudgeten som presenterades av Anders Borg tidigare i dag innehåller ofinansierade reformer för sammanlagt 24 miljarder kronor.

Statliga Konjunkturinstitutet har varnat för att det egentligen inte finns något långsiktigt reformutrymme och att satsningarna nu kommer att behöva betalas med skattehöjningar på 80 miljarder kronor under nästa mandatperiod, om överskottsmålet ska nås.

TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik tycker ändå att budgetsatsningarna ska göras.

– I ett läge med lågt resursutnyttjande och hög arbetslöshet är det rätt med en relativt expansiv budget, även om man måste låna till reformerna, säger han.

Ett särskilt plus i kanten sätter Roger Mörtvik för möjligheten att studera med a-kassa och bättre studiemedel för äldre.

Förslagen motiveras i budgeten med att de ska underlätta förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK.

– Det är konstigt om Anders Borg menar att det bara är till för att smörja förhandlingarna, det här är förslag som är bra och strukturellt riktiga helt oberoende av förhandlingarna, säger Roger Mörtvik.

Men TCO saknar också en hel del i budgetpropositionen.

– Vill man verkligen kratta i manegen för fler jobb så krävs det viktiga strukturella åtgärder, som inte finns med. Absolut viktigast är allt höjt tak i a-kassan, det blir ju bara dyrare och dyrare att genomföra ju längre man väntar, säger Roger Mörtvik.

TCO vill också se betydligt större satsningar på utbildning och på en bättre arbetsmiljö. Regeringens dyraste förslag däremot, ett femte jobbskatteavdrag, får tummen ned.

– Att göra det just nu är en felaktig prioritering, säger Roger Mörtvik och pekar på Konjunkturinstitutets varningar om stora underskott i statskassan framöver.

– Vill man öka efterfrågan är det inte bra med permanenta skattesänkningar. Då är det bättre att tillfälligt till exempel öka studiemedlen eller stödet till barnfamiljerna.

Samtidigt tycker han att det är bra med höjd brytpunkt för statlig skatt, något som framför allt tjänstemännen kommer att få glädje av.

– Det är vettigare som skattepolitiskt inslag än ännu ett jobbskatteavdrag, anser Roger Mörtvik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA