Bidrag till företagshälsovård tas bort

STATSBUDGETEN2013-09-19

Regeringen vill rikta om bidraget till företagshälsovården så att det i stället går till arbetsgivare som tar sitt rehabiliteringsansvar. Samtidigt krymper regeringen bidraget trots ökande antal sjukfall.

Arbetsgivare har ett rehabiliteringsansvar och är skyldiga att hjälpa sjukskrivna anställda tillbaka i arbete.

För att stimulera tidig återgång i arbete och att arbetsgivare ska ta hjälp av företagshälsovården i så kallade koordinerade insatser, finns sedan 2009 en uppsättning statliga bidrag. I år är drygt 376 miljoner kronor tillgängliga att söka för företagshälsovårdsenheter som tecknar avtal med arbetsgivare. Men nu har regeringen beslutat att avskaffa stödet.

– Det var aldrig avsett som ett permanent bidrag utan som ett smörjmedel. Nu bedömer vi att företagshälsovårdsbranschen står på egna ben och tar bort den delen av bidraget, säger Sabina Joyau, politisk sakkunnig på socialdepartementet.

Därmed tas 130 miljoner kronor bort.

Återstående 246 miljoner kronor har det varit möjligt att söka för rehabiliterande insatser där arbetsgivare och företagshälsovård samarbetat. Men intresset har varit svalt. Bara någon tiondel av pengarna har betalats ut varje år. Prognosen är att mellan 15 och 20 miljoner kronor kommer att betalas ut under 2013, enligt Sabina Joyau.

Bidraget har därmed inte fungerat som avsett, konstaterar regeringen i budgetpropositionen. Regeringen vill därför rikta om bidraget så att det går direkt till arbetsgivare.

”Genom att istället ge ersättningen till arbetsgivare som stöd i det konkreta sjukfallet så går den ekonomiska kompensationen direkt till den aktör som vi vill stödja” kommenterar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Men bidraget till rehabiliteringsinsatser räknas ned betydligt. I stället för 246 miljoner kronor blir det endast 30 miljoner kronor 2014. Därefter kommer bidraget att utökas till 50 miljoner kronor 2015, och till 100 miljoner kronor 2016 respektive 2017.

Varför sänker ni bidragen till tidig återgång i arbete när de nya sjukfallen återigen ökar i antal?

– Det bygger på att summorna för koordinerade insatser hittills varit låga. Om 15 till 20 miljoner kronor kommer att användas 2013 och om beloppet var 12 miljoner kronor 2012 så tar vi ändå tillräcklig höjd med 30 miljoner konor 2014, säger Sabina Joyau.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA