TCO underkänner förslag till ny föreskrift om rehabilitering
Förslaget till ny föreskrift för anpassning och rehabilitering i arbetslivet borde slängas i papperskorgen, enligt TCO. De nya reglerna skulle innebära en väsentlig försämring och minskar arbetsgivarens ansvar, hävdar organisationen.
TCO sällar sig till de många organisationer som är starkt kritiska till Arbetsmiljöverkets förslag till ny föreskrift. I nästan alla remissvar får myndigheten kritik för de nya reglerna som ska ersätta den snart 25 år gamla föreskriften om anpassning och rehabilitering.
Syftet med reglerna är att så många arbetstagare som möjligt ska kunna fortsätta på jobbet även om de har tillfälligt eller varaktigt nedsatt arbetsförmåga.
”Flera av TCOs medlemsförbund upplever att många medlemmar inte får den rehabilitering som de är i behov av för att kunna komma tillbaka till arbetsplatsen”, skriver TCO i inledningen av sitt remissvar och levererar därefter mycket allvarlig kritik.
Den fackliga centralorganisationen är särskilt kritiskt till den minskade pressen mot arbetsgivaren att ta ansvar. Om arbetstagaren på grund av sjukdom är frånvarande från arbetsplatser är det oklart om arbetsgivaren ska ta något ansvar alls för arbetsanpassning, enligt TCO.
I dag ska arbetsgivaren samverka om rehabilitering och arbetsanpassning med skyddsombuden, men den regeln har tagits bort i förslaget. Dessutom har avsnittet i nuvarande föreskrift om rutiner när det gäller anställda med alkohol- och drogberoende strukits, konstaterar TCO.
Arbetsmiljöverket ska precisera arbetsmiljölagen, men fullföljer inte det uppdraget i det här fallet, hävdar TCO.
Enligt tidningen Arbetet är 27 av 31 remissinstanser kritiska till förslaget. Inte ens arbetsgivare är nöjda, till exempel avstyrker även Svenskt Näringsliv förslaget.
Arbetsmiljöverket vill inte kommentera den kraftiga kritiken. Myndigheten har bjudit in parterna till nytt samråd i början av nästa år, enligt Arbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.