TCO tillsätter egen expertgrupp

SJUKFÖRSÄKRING2008-10-14

Reglerna i sjukförsäkringen är rättsosäkra och försämrar anställningstryggheten. Det anser TCO, som kräver en översyn. Organisationen ska också tillsätta en egen expertgrupp under professor Töres Theorells ledning.

– Reglerna i sjukförsäkringen är inte tillräckligt juridiskt och medicinskt tydliga. Denna otydlighet leder till rättsosäkerhet för den enskilde och till att de som är svårast sjuka ibland inte vet vilken ersättning de har rätt till.

Det säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Redan i våras framförde TCO och många andra remissinstanser kritik mot de föreslagna nya sjukreglerna. Framför allt pekade man på att förslaget var allt för stramt, krångligt och otydligt. Sedan reglerna trädde i kraft den 1 juli i år har detta besannats, anser TCO.

TCO anger som exempel svårigheten att avgränsa vilka sjukdomsdiagnoser som inte ska medföra sänkt ersättning efter ett års sjukskrivning. Och den så kallade rehabiliteringskedjan innebär sämre anställningstrygghet för den enskilde.

– Handläggarna vid Försäkringskassan, som arbetar med reglerna dagligen, vittnar också om hur svårt det är att tolka de nya reglerna, säger Sture Nordh.

För att skynda på att något händer i frågan ska TCO tillsätta en egen expertgrupp som följer utvecklingen och föreslår ändringar. Expertgruppen ska ledas av Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin. I dag är han rådgivare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

I expertgruppens ska även Försäkringskassans tidigare ordförande Inger Efraimsson ingå och gruppen ska kompletteras med fler sakkunniga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA