TCO: Svensk a-kassa allt sämre
Sveriges a-kassa har rasat från första till sista plats i Norden, enligt en ny rapport från TCO. Inom EU ligger Sverige på plats 21 bland de 27 medlemsländerna. ”Det skadar våra möjligheter att ställa om”, menar TCOs ordförande Therese Svanström.
Ersättningen från a-kassan har enligt TCO rasat i Sverige de senaste 20 åren jämfört med andra länder i Europa.
”I den offentliga debatten låter det ibland som att de svenska socialförsäkringarna är de mest generösa i världen. Den bilden stämmer inte. Sverige har halkat efter när det gäller a-kassan, och det riskerar att skada våra möjligheter att kunna ställa om i tider när det är helt nödvändigt. Det är allvarligt”, kommenterar TCOs ordförande Therese Svanström jämförelsen i ett pressmeddelande.
TCO-rapporten bygger på den ekonomiska samarbetsorganisationen OECDs statistik. Där jämförs hur mycket hushåll har att leva på vid arbetslöshet jämfört med vid arbete. TCOs analys av statistiken visar att Sverige tappat drastiskt mellan 2001 och 2020. A-kassenivåerna i Sverige har sjunkit med 9 procentenheter jämfört med ersättningen för 20 år sedan. Inte i något annat EU-land har ersättningsgraden minskat lika mycket som i Sverige under perioden, skriver TCO i pressmeddelandet. Förändringarna i de andra EU-länderna spänner från en minskning med 4 procentenheter till en ökning med 13 procentenheter.
”För tjänstemannagrupperna är det viktiga att hitta rätt jobb och inte bara ett jobb. Annars riskerar både erfarenhet och utbildning att gå förlorad vilket är dåligt både för individen och för samhället. Med rimliga ersättningsnivåer kan den arbetslösa fokusera på att hitta det där jobbet som är nästa steg i karriären, i stället för att behöva fundera för mycket över privatekonomin”, betonar Therese Svanström i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.