TCO kräver höjda reallöner

AVTALSRÖRELSEN2009-10-15

TCO vill ha reallöneökningar i de centrala avtal som ska förhandlas fram nästa år. I ett gemensamt uttalande från de 16 medlemsförbundens ordföranden krävs starka centrala avtal.

TCO håller ett två dagars toppmöte för samtliga medlemsförbunds förbundsstyrelser. På dagordningen står bland annat den kommande avtalsrörelsen. De 16 TCO-förbundens ordföranden lyfter i sitt gemensamma uttalande fram den svenska modellen som skapar stabilitet på arbetsmarknaden, och manar arbetsgivarsidan att ta sitt ansvar.

”Starka centrala avtal är grunden i den svenska förhandlingsmodellen. Vi tänker inte acceptera en utveckling där de centrala avtalens roll undermineras”, skriver de.

TCO-förbunden lyfter fram vikten av att motverka osakliga löneskillnader och all form av diskriminering. Facket vill också att fler ska få del av utbildnings- och kompetenshöjande insatser. Men framför allt pekar man på att den ekonomiska krisen ställer krav på en ansvarsfull avtalsrörelse:

”Alltför låga centrala avtal är i dagsläget en risk för samhällsekonomin. Vi avser att ta ansvar för att förhandla fram avtal som säkrar en reallöneutveckling för våra medlemmar och som bidrar till en god samhällsekonomisk utveckling.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA