TCO-krav på ny utbildningsgaranti

UNGDOMSARBETSLÖSHET2010-11-24

Två tunga TCO-företrädare föreslår i en debattartikel att unga ska garanteras att få en gymnasieutbildning. Garantin ska kombineras med en skyldighet att fullfölja utbildningen.

TCO presenterar en ny rapport som visar att många ungas svårighet att etablera sig på arbetsmarknaden beror på att de har bristande grundutbildning. Mer än var tionde lämnar grundskolan utan att nå målen för utbildningen. Ytterligare mer än två av tio når aldrig ett slutbetyg från gymnasieskolan. Bland dem som inte fullföljer en gymnasieutbildning finns många långtidsarbetslösa, försörjningsstödsberoende och förtidspensionerade.

För att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten är utbildning viktigare än att ändra Lagen om anställningsskydd, Las, anser TCO-utredarna Roger Mörtvik och Jonas Olofsson. I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, presenterar de ett nytt mål för utbildningspolitiken – att minst 95 procent av alla 25-åringar ska få en fullständig gymnasieutbildning.

Målet ska nås genom en utbildningsgaranti. Garantin ska ge unga en rättighet att fullborda en gymnasieexamen innan man har fyllt 25 år. Men den ska också innebära en uttalad skyldighet för unga att fullborda en utbildning. En skyldighet som ska kopplas samman med rätten att få full ersättning från de sociala trygghetssystemen.

Enligt debattartikeln kommer de förslag som läggs fram i rapporten att medföra kostnader på en och en halv miljard kronor årligen. Pengarna ska användas till att inrätta 5 000 ytterligare utbildningsplatser och till ett särskilt ekonomiskt stöd till den under 25 som väljer att fullfölja sin gymnasieutbildning.

”Den stora utmaningen ligger i att ge alla unga utbildningsmöjligheter som gör dem attraktiva på dagens och morgondagens arbetsmarknad. Uppluckrat anställningsskydd och låga relativa löner är ingen lösning. Det är att bestraffa ungdomsgruppen för ett i grunden samhälleligt misslyckande – något som inte bara bäddar för tilltagande sociala motsättningar utan också lägre samhällsekonomisk effektivitet”, skriver Roger Mörtvik och Jonas Olofsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA