TCO går emot studieavgifter

HÖGSKOLAN2010-11-23

Studieavgifter i svensk högre utbildning leder till social snedrekrytering. Höjd kvalitet behövs, men ska bekostas av skattemedel, anser TCO-ordföranden Sture Nordh i en debattartikel.

När det anslås för lite pengar till utbildningar inom samhällsvetenskap och humaniora leder det till för lite lärarledd tid och äventyrar kvaliteten i utbildningen, anser Sture Nordh. Tillsammans med Anna Götlind, ordförande i Sveriges universitetslärarförbund, SULF, Lisa Gemmel, ordförande i Sacos studentråd, och Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS, har han skrivit en debattartikel i Högskoleverkets tidning Nyheter & debatt.

I artikeln vänder de sig emot studieavgifter i den svenska högskolan, eftersom avgifterna riskerar att leda till social snedrekrytering till den högre utbildningen. Möjligheter att låna till avgifterna är inte en lösning, eftersom redan dagens studielånesystem verkar avskräckande för ungdomar att söka sig till högre utbildning, skriver de.

”Studieavgifter innebär att utbildning blir en vara för dem som kan betala för sig, eller som vågar riskera att ta ett lån. Men kvalitativ utbildning är inte en handelsvara, den är ett instrument i samhällsutvecklingen och en demokratisk rättighet”, enligt debattartikeln.

Resurserna till den högre utbildningen har sakta gröpts ur, och det behövs ökade resurser i miljardklassen för att uppnå samma nivåer som för 20 år sedan. Men studieavgifter är inte lösningen, anser de fyra undertecknarna:

”Att alla medborgare har rätt till utbildning på alla nivåer, från förskola till forskarstudier, är någonting vi ska värna om. Svensk grundutbildning behöver en kvalitetshöjning, men den ska finansieras av skattemedel, inte avgifter.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA