TCO emot ett vinsttak i välfärden

TCO2016-11-09

TCO är starkt kritisk till förslaget om införandet av ett vinsttak i välfärden och menar att fokus i stället borde handla om hur man skapar god kvalitet och goda arbetsvillkor för de anställda.

Icke offentliga aktörers verksamheter måste kunna ge vinst, dels för att få en buffert för förluster, dels för att kunna investera i verksamhetens utveckling, skriver TCO i en kommentar till Välfärdsutredningen som överlämnades till regeringen på måndagen.

Enligt TCO är det olämpligt att reglera nivåer på utdelning i förhållande till omsättning eller kapital. Bland annat därför att olika verksamheter har väldigt olika karaktär, kapitalbehov och risknivå. Det skulle dessutom bli relativt enkelt att kringgå ett vinsttak, inte minst för större organisationer. Ett vinsttak i sig löser inte heller brister i kvalitet i verksamheten.

”Vinsttak och procentsatser i bokföringen gör inte välfärden bättre varken för elever, patienter och brukare eller för dem som arbetar i skolan, vården och omsorgen”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

För TCO är det viktigare med kollektivavtalsliknande villkor hos enskilda utförare av välfärdstjänster än att det införs särskilda regler om vinstnivåer:

”Kollektivavtalsliknande anställningsvillkor ska krävas vid upphandlingar och för anslutning till upprättade koder. Det bör även krävas för att ansluta till fasta ersättningssystem såsom exempelvis hemtjänst eller primärvård enligt LOV eller personlig assistans.”

I sitt pressmeddelande redovisar TCO resultatet av en opinionsundersökning. När organistionen i oktober uppdrog till Novus att undersöka hur befolkningen ser på vinstfrågan svarade 85 procent att det är viktigt att regeringen och oppositionen kommer överens om spelregler för olika utförare i välfärdssektorn.

”Målsättningen måste vara att öka kvalitet och insyn i verksamheterna, förbättra arbetsvillkoren för de anställda och se över ersättningssystemen. Det är de stora frågorna som regeringen och oppositionen har att hantera. Väljarstödet för en långsiktig blocköverskridande lösning är massivt”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Vinsttak Facket
Inlagt av Kjell Nilsson (ej verifierad) mån, 11/14/2016 - 17:43
Lägger man samman resultatet att 85 procent tycker att regering och opposition bör komma överens med resultaten från ett antal undersökningar som visar att 75-80 procent av svenska folket vill få stopp på vinstjakten borde slutsatsen vara att det är de borgerliga partierna som bör besinna sig i sin marknadsfundamentalism istället för tvärtom. Och är det verkligen någon som tror att kraftig expansion av kontroll- och utvärderingsverksamhet löser problemen med vinst- och marknadsstyrning. En logisk konsekvens av TCO:s ställningstagande är att man då också är negativa till regeringens s k ”tillitsreform” med ökad professionell styrning, till förmån för fortsatt NPM-styrning.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA