TBC-utbrott på anstalt i Mariestad

KRIMINALVÅRD2008-04-25

En intagen på Johanenesbergsanstalten i Mariestad kan ha smittat ett tjugotal personer, de flesta anställda, med tuberkulos.

Redan på häktet misstänkte personalen att mannen bar på smitta, och skickade honom till undersökning. Men då konstaterades ingen tuberkulos, TBC. Först sedan mannen kommit till Johannesbergsanstalten och därifrån skickats till sjukhus ännu en gång, fick han diagnosen.

Omkring hundra personer på häktet och anstalten fick därefter lämna prov. Enligt smittskyddsläkaren Peter Nolskog medför resultaten att man går vidare med lungröntgen för ett tjugotal personer. Bland de övriga kommer en del att testas ytterligare en gång längre fram.

– Men det finns ingen risk för ytterligare smittspridning från dem som eventuellt har smittas, säger Peter Nolskog. Det tar så pass lång tid att utveckla sjukdomen. Om vi hittar smittade personer kommer de antagligen att få en förebyggande behandling.

Ingvar Petterson, som är arbetsmiljöansvarig för alla skyddsombud i Kriminalvården, säger att det inträffade är ovanligt men inte helt unikt.

– För ett eller ett par år sedan hade vi ett utbrott av TBC på Färingsö-Svartsjö, där personal blev smittade. Det ledde till en ordentlig genomgång och nya riktlinjer för hur vi ska jobba, till exempel att kontakta smittskyddsläkare vid första misstanke. Och vad jag kan se har man följt de riktlinjerna i Mariestad.

Huvudskyddsombudet i Mariestad, Lars-Erik Notäng, håller med om det. Men stämningen är ändå lite orolig, säger han.

– Det är klart att man reagerar, folk blir skärrade. Det tar ju också tid att få besked om man bär på smittan eller inte.

Efter det förra utbrottet diskuterades också vaccinering av all personal i Kriminalvården, men man bedömde det som olämpligt. Och Kriminalvårdens medicinskt sakkunnige, Lars-Håkan Nilsson, står fast vid det och hänvisar till riktlinjer från Socialstyrelsen.

– Dels ger vaccinet ett svagt skydd, dels medför det ofta komplikationer. En annan nackdel är att vaccination kan försvåra en diagnos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA