Tandimplantat väcker vrede på Cypern
Cyperns biträdande riksåklagare fick tandimplantat för 170 000 kronor betalda av staten. Det var det första av en rad tidningsavslöjanden om de statsanställdas förmånliga villkor och gjorde många cyprioter rasande.
Stelios Nicholson beslutade att starta en petition med målet att få ihop minst 4 000 underskrifter, det vill säga 0,5 procent av Cyperns befolkning, och sedan uppvakta de politiska partierna. Det målet nåddes på bara drygt två veckor och antalet underskrifter fortsätter att öka.
Petitionen inleds med exemplet om tandimplantatet samtidigt som det påpekas att en kvinna som får operera bort bröstet vid bröstcancer nekas bröstimplantat som kanske kostar 20 000 kronor.
Där tas också de förmånliga pensionerna för statsanställda upp. Privatanställda måste betala 6,8 procent av sin lön till en pensionsfond. Men de statsanställda behöver bara betala 3,4 procent men får en pension som är två, tre gånger så stor som de privatanställdas.
25 procent av dem som arbetar på Cypern är anställda i staten.
I flera fall får pensionerade statsanställda dessutom två, tre pensioner eftersom de haft flera olika poster. Extremfallet är den före detta Riksbankschefen som får nästan 1,5 miljoner kronor om året i pension. Flera ligger någonstans mellan en halv och en miljon kronor per år. Medelpensionen för privatanställda ligger på cirka 60 000 kronor om året.
– Är det rättvist? undrar Stelios Nicholson. De har dessutom fri sjukvård. Det har inte jag. De får löneförhöjning tre gånger om året. Jag får en om jag har tur.
Han menar att regeringen inte kommer att ha möjlighet att fortsätta att betala detta.
–Vi säger frys lönerna så att de slutar att vara högre än i den privata sektorn. Om inget görs kommer vi att hamna i samma situation som Grekland.
Men PASYDY, den fackliga paraplyorganisationen för alla statsanställda, säger nej till alla förändringar av medlemmarnas förmåner.
– Vi vet att staten har ekonomiska problem. Men det är inte rättvist att bara de statsanställda ska betala. Vi har laglig rätt till våra löner. Det finns beslut i Europadomstolen som rör Rumänien och Lettland som säger att det är olagligt att diskriminera statsanställda när det gäller pensioner och löner, säger ordföranden Glafkos Hadjipetrou.
Han anser att det är bättre att i stället höja skatterna så att alla får vara med och betala. Dessutom måste man titta på alla advokater, läkare och andra högavlönade som smiter från skatten.
– Skattefusket på Cypern är väldigt stort, säger han.
Med anledning av att personliga uppgifter om löner, pensioner och förmåner har läckt ut har de anställda på socialförsäkringsdepartementet beordrats att inte lämna ut några uppgifter med hot om böter eller fängelse. I de flesta EU-länder är sådana uppgifter offentliga.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.