Tala klartext om omfördelningen
–Mats Svegfors undviker huvudfrågan: Ska den regionala solidariteten vara större eller mindre än idag?
Sverker Gustavsson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, är kritisk till Mats Svegfors utspel i media. Svegfors rör sig på ett ytskikt när han vagt talar om valfrihet, menar Sverker Gustavsson.
–Han konkretiserar sig inte. Menar han att välfärden inte ska ha exakt samma utformning i landet eller inte ha samma konkreta innehåll?
Sverker Gustavsson efterlyser att det sägs i klartext om vi idag har för ambitiös omfördelning inom individens livscykel, mellan samhällsgrupper eller när det gäller regional omfördelning.
Rika delar av landet skulle nog klara sin kommunala service utan statsbidrag, tror han, men inte resten av landet och särskilt inte Norrland.
De stora pengarna till kommunerna är den allmänna skatteutjämningen och det är inte ”eöronmärkta”e pengar. Däremot specialdestineras statliga pengar till vissa områden – till exempel skola, äldreomsorg, barnomsorg – med åtföljande krav på verksamheten.
– Hade vi inte samma minimistandard på skolorna skulle vi vara ”kommunens fångar”, framhåller Sverker Gustavsson.
De skulle inte kunna flytta med sina barn till en del av landet, där skolorna höll en annan kunskapsstandard.
Och om undervisningskraven vore olika skulle lärarna inte kunna verka i hela landet, förtydligar han.
– Talet om kommunernas frihet och hämmande sektorsgränser är inget nytt, framhåller Sverker Gustavsson.
Han påminner om förnyelseprogrammet för den statliga sektorn 1982. Då togs en del av den sektorsuppdelningen bort.
Om nuvarande system för arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring inte fungerar bra tillsammans bör vi hellre strama upp och modifiera dem än slå samman dem, anser Sverker Gustavsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.