Tackar nej till information

”RÅDS-DIKTAT”2003-11-24

Bara ett fåtal EU-parlamentariker får insyn i hemlig information från rådet. Detta enligt ett avtal som parlamentet har gått med på.

Av:  Eva Spira

Förslaget, som utarbetats av utrikesutskottets ordförande, den tyske kristdemokraten Elmar Brok, röstades igenom i parlamentet den 23 oktober.

Enligt avtalet är det bara parlamentets talman eller ordföranden för utrikesutskottet, Elmar Brok själv, som kan fråga efter ”känslig information” från rådet.

Det finns också en möjlighet för talmannen att vända sig till ordförandena för utskotten och diskutera om fler ledamöter ska få information.

Charlotte Cederschiöld (m), vice talman i parlamentet och ordförande för öppenhetsförhandlingarna med rådet, är kritisk till beslutet.

– Jag är kritisk till att rådet dikterar hur vi ska hantera information som vi faktiskt har rätt till enligt fördraget, förklarar hon.

Hon anser att parlamentet istället borde få möjlighet till bredare information genom att införa egna säkerhetsregler och straffrättsliga regler som förhindrar läckor.

I avtalet sägs att information från tredje land eller internationella organisationer, exempelvis Nato, bara ska översändas med statens eller organisationens medgivande.
Charlotte Cederschiöld är särskilt upprörd över att Nato ska kunna stoppa information till parlamentet.

– Medan vi förhandlade om öppenhetsakten gick Anna Lindh bakom ryggen på oss och förhandlade fram säkerhetsbestämmelser med Nato. Något som påverkade utformningen av öppenhetsakten.

Parlamentet har stämt rådet inför EG-domstolen för att få prövat om säkerhetsbestämmelserna är lagliga.

– Men med stor sannolikhet finns det en underhandsuppgörelse mellan Elmar Brok och det spanska ordförandeskapet om att parlamentet ska dra tillbaka sin talan i domstolen mot att rådet antar Brok-avtalet, säger Charlotte Cederschiöld.

För så länge det inte finns något avtal får parlamentet inte del av någon känslig information över huvud taget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA