Systemstrul orsakar stress

ST2015-11-11

Anställda har för lite inflytande över beslut om IT-utrustning, anser de ST-medlemmar som svarat på en enkät om digitalisering. Arbetet har blivit lättare att utföra, men fyra av tio upplever stress till följd av den ökade digitaliseringen.

Den ökade IT-användningen vid statliga myndigheter gör det enklare att utföra arbetet, man får mer information och flexibiliteten ökar. Det anser de medlemmar vid större myndigheter som deltagit i en enkät som ST gjort. Det största problemet är att medarbetarna har litet inflytande över beslut och inköp av IT-utrustning. Bara en av tio upplever sig ha något inflytande i den processen. Det kan leda till att de verktyg som köps in inte är användarvänliga och det påverkar hela verksamheten.

IT-strul, system som inte är kompatibla med varandra och slöseri med tid som systemen orsaker lyfter många fram i enkäten. Fyra av tio upplever stress som beror på den ökade digitaliseringen.

Enligt enkäten får medarbetarna ofta tekniska lösningar i knät i form av IT-program och telefoner, som de förväntas kunna hantera. Frågar de efter utbildning så hänvisas de allt för ofta till instruktionsböcker och manualer. Det händer att medarbetare får lära varandra, någon planerad kunskapsöverföring genomförs inte. 

”Det är nödvändigt att lägga mer tid på utbildning av medarbetarna i IT-system, program och telefoner, det ligger både i medarbetarnas och arbetsgivarens intressen. Att kunna ett system eller program man arbetar med på basnivå räcker inte, då missar man finesserna”, säger STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande. 

Drygt 250 medarbetare i de 20 största myndigheterna har svarat på enkäten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT ST Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA