Systembolaget vinnare i förtroendebarometer

STATSFÖRVALTNING2019-03-22

Den statliga myndighet som har högst förtroende i klassen för svenska institutioner är Polisen. I botten finns Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Det framgår av årets upplaga av Förtroendebarometern.

78 procent av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende för Systembolaget. Det gav en klar seger i årets förtroendebarometer. Bland tio-i-topp återfinns flera statliga myndigheter – Polisen är tvåa med 71 procent, universitet och högskolor trea med 70 procent, Säpo fyra med 68 procent, Skatteverket delad sexa med 67 procent och domstolarna nia med 62 procent.

I botten bland de statliga myndigheterna ligger Migrationsverket och Arbetsförmedlingen med 13 respektive 12 procent. 20 procent uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för Försäkringskassan.

Förtroendebarometern bygger på 1 200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år. Förtroendebarometern, genomförs av Kantar Sifo på uppdrag av Medieakademin.

Tio i topp i staten

Topplaceringar för statliga myndigheter som ingår i Medieakademins förtroendebarometer:

  1. Polisen 71 procent
  2. Universitet/högskolor 70 procent
  3. Säkerhetspolisen 68 procent
  4. Skatteverket 67 procent
  5. Domstolarna 62 procent
  6. Valmyndigheten 59 procent
  7. Riksbanken 57 procent
  8. Försvarsmakten 54 procent
  9. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 47 procent
  10. Trafikverket 45 procent

43 procent av de tillfrågade uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA