Sysselsättningsökningen dämpas

AMS2007-12-10

Ams förutspår att ökningen av den svenska sysselsättningen kommer att dämpas nästa år. Men arbetslösheten kommer att fortsätta minska, från 4,6 procent i år till 4,3 procent 2008.

– Man måste komma ihåg att vi har haft en exceptionellt bra utveckling de senaste åren. Under åren 2005 till 2008 ökar sysselsättningen med sammanlagt 260 000 personer, vilket gör dessa år till en av de tre starkaste perioderna de senaste 50 åren, säger Ams generaldirektör Bo Bylund.

Ams prognos bygger bland annat på intervjuer med 13 000 arbetsställen inom privat sektor och nästan samtliga kommuner och landsting. Intervjuerna pekar på stark framtidstro inom näringslivet, och arbetskraftbrist inom tillväxtbranscher kommer att vara ett växande problem för sysselsättningen.

Mest problematiskt är rekryteringsläget för arbetsgivare inom bygg- och anläggningsverksamhet, uppdragsverksamhet och verkstadsindustrin.

– Eftersom bristerna på arbetskraft till stor del består, blir det nästa år mycket viktigt för Arbetsförmedlingen att hjälpa arbetsgivarna att hitta den arbetskraft de behöver, säger Bo Bylund.

För att åstadkomma det vill Ams förbättra matchningen av vakanser mot de jobbsökande och genomföra riktad arbetsmarknadsutbildning mot yrken där det finns stort behov av arbetskraft.

Den offentliga sektorn har haft liten ökning av sysselsättningen, trots att kommunernas ekonomi stärkts betydligt. Den kommunala sektorn planerar inte heller någon nämnvärd expansion 2008. Den statliga sektorn kommer att minska antalet anställda under år 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA