Sveriges a-kassa i Europas bottenskikt

A-KASSAN2021-06-01

Sverige är sämst i Norden och i bottenskiktet i Europa när det gäller ersättningen från a-kassan, konstaterar TCO efter att ha analyserat en rapport från den internationella samarbetsorganisationen OECD.

Vid en jämförelse med övriga EU-länder och Norden hamnar Sverige på en bottenplats när det kommer till ersättning vid arbetslöshet, skriver TCO i ett pressmeddelande. Sverige hamnar på delad 21 plats i EU. Vid en jämförelse med övriga Norden hamnar Sverige sist.

OECD tar regelbundet fram statistik över hur mycket hushåll har att leva på vid arbetslöshet jämfört med i arbete. För att jämföra använder OECD uppgifter om hushåll med två vuxna och två barn, fyra respektive sex år gamla. De vuxna är 40 år gamla och har löner motsvarande landets medellön vilket är 35 300 kronor i månaden i Sverige. OECD jämför utfallet om en av de vuxna blir arbetslös och har rätt till full a-kassa och vad hushållet då får ut den andra månaden i arbetslöshet jämfört med hushållets nettoinkomst före arbetslösheten.

Ett bra skydd vid inkomstbortfall vid arbetslöshet innebär mycket för den enskilde, konstaterar TCO. Det kan vara skillnaden mellan att behöva flytta och att kunna koncentrera sig på att hitta ett nytt arbete. Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet är också en automatisk stabilisator för ekonomin i stort, genom att efterfrågan kan hållas uppe och prisnedgång på bostadsmarknaden kan undvikas.

”A-kassan var tänkt att ge 80 procent av tidigare lön om man blir arbetslös. Men arbetslöshetsförsäkringen kompenserar inte längre för inkomstbortfall. Arbetslösa får i genomsnitt bara runt 60 procent av sin tidigare inkomst från a-kassan”, skriver TCO.

För de flesta tjänstemän ger a-kassan enligt TCO bara 50–60 procent av den tidigare lönen. Det tillfälligt höjda taket i a-kassan, från 910 till 1 200 kronor, gör att två av tio i stället för en av tio av de heltidsarbetande tjänstemännen får 80 procent av tidigare lön från a-kassan om de blir arbetslösa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA