Sverige underkänt av Enqa

HÖGSKOLAN2014-03-03

Utbildningsminister Jan Björklund pressas av oppositionen om högskolans utvärderingssystem. Detta efter beskedet att Sverige kommer att förlora sitt medlemskap i den europeiska organisationen för kvalitetssäkring av högre utbildning, Enqa.

Dagens utvärderingssystem för högre utbildning inrättades 2011, efter en politisk strid som bland annat ledde till att universitetskansler Anders Flodström avgick i protest. Modellen har använts för utvärdering av närmare 1 600 utbildningar, men kritikerna anser att den är undermålig. Studenternas examensarbeten väger tungt, vilket Anders Flodström menade är att ”likställa bra studenter med bra utbildning”.

Till kritikerna sällade sig 2012 den europeiska branschorganisationen Enqa, som Sverige var med och startade år 2000. Enqa ifrågasatte både systemet och den politiska styrningen, och gav Sverige två år att rätta till bristerna.

Det svenska Universitetskanslerämbetet, UKÄ, begärde ytterligare ett års respit. Men Enqa sa nej, vilket innebär att medlemskapet upphör i september.

Nu begär Miljöpartiets och Socialdemokraternas utbildningspolitiska talespersoner, Jabar Amin respektive Ibrahim Baylan, besked av utbildningsminister Jan Björklund om vad han tänker göra för att återställa det internationella förtroendet för den svenska högskolan. Haveriet för regeringen är ett faktum, skriver Jabar Amin i en interpellation.

Universitetskansler Lars Haikola skriver i ett pressmeddelande att ett nytt utvärderingssystem ska införas efter 2015, och att UKÄ därför valt att inte fullfölja ansökan om medlemskap i Enqa.

”Det vore absurt att ansöka om fullt medlemskap på en modell som kommer att avslutas tre månader efter att ENQA skulle fatta sitt beslut. Nu lägger vi all kraft och entusiasm på framtiden.”

Förra universitetskanslern Anders Flodström och den tidigare huvudsekreteraren i Högskoleverket, Lena Adamson, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det är valår, och att misslyckandet därför smygs ut i ett diskret pressmeddelande:

”Hela debaclet har kostat skattebetalarna över en halv miljard kronor, lett till nedläggning av nytänkande utbildningar och gjort Sverige till åtlöje i internationella kretsar, där kvalitet på systemet och kvalitet på våra utbildningar inte särskiljs. De förlorade intellektuella värdena är oskattbara.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA