Annons:

Bild: European Public Prosecutor's Office (Eppo)

Sverige ska gå in i EUs åklagarsamarbete

RÄTTSVÄSENDET2024-01-26

Regeringen vill att Sverige så snart som möjligt ska bli en del av den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo. I en lagrådsremiss föreslås lagändringar för att anpassa den svenska lagstiftningen till det europeiska samarbetet.

Eppo, European Public Prosecutor's Office, spelar en central roll i att utreda och lagföra brott mot EUs finansiella intressen, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det kan bland annat handla om bedrägeri, penningtvätt, korruption och mutbrott. Även vissa gränsöverskridande skattebrott som rör moms ligger inom Eppos behörighet.

”Vi måste strypa den kriminella ekonomin, både i Sverige och på EU-nivå. Eftersom den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande måste även brottsbekämpningen vara det. Ett svenskt medlemskap i Eppo innebär bättre möjligheter till ett effektivare samarbete för att bekämpa brott, återta brottsvinster och värna svenska skattebetalares pengar”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringens förslag i pressmeddelandet.

För att Sverige ska kunna delta i Eppo behöver den svenska lagstiftningen anpassas. Lagförslaget innebär att åklagarnas ställning och befogenheter regleras så att Eppos åklagare ska passa in i det svenska systemet.

Regeringen föreslår också ändringar i andra lagar för att säkerställa att de europeiska åklagarna får tillgång till all relevant information i nationella databaser för brottsutredning och brottsbekämpning på samma villkor som nationella åklagare.

Regeringen vill att de nya reglerna ska införas så snart som möjligt under 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA