Sverige nära europeiskt åklagarsamarbete
Regeringen har tagit Sverige ett steg närmare Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, genom att anmäla det svenska deltagandet till EU-kommissionen och ministerrådet. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer, M, är detta det sista formella steget från svensk sida.
Enligt regeringen ökar möjligheterna att utreda, lagföra och väcka talan mot ekonomisk brottslighet i EU när Sverige kommer med i Eppo.
”Ett svenskt deltagande i Eppo innebär bättre förutsättningar och stärkt samarbete med andra länder för att strypa den kriminella ekonomin och återta brottsvinster både på EU-nivå och i Sverige”, framhåller Gunnar Strömmer i pressmeddelandet och tillägger att regeringens beslut utgör det sista formella steget från svensk sida för att gå med i samarbetet.
Eppo har till uppgift att utreda, lagföra och väcka talan för brott som skadar EUs ekonomiska intressen. Det kan handla om bedrägeri, penningtvätt, korruption och mutbrott, men också om vissa gränsöverskridande skattebrott.
Riksdagen antog nyligen regeringens förslag om en ny lag för att uppfylla de krav som ställs för ett svensk deltagande. Regeringen har sedan tidigare uppdragit till Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten att vidta de åtgärder som krävs för att underlätta Sveriges anslutning till Eppo.
Efter regeringens anmälan till ministerrådet och EU-kommissionen väntas kommissionen bekräfta Sveriges deltagande inom fyra månader. Enligt regeringen kan Eppo förväntas starta sin verksamhet i Sverige innan årets slut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.