Sverige missade brittisk EU-myndighet
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA hamnar inte i Stockholm. Efter en omröstning i ministerrådet på måndagen stod det klart att Sverige förlorat och att EMA hamnar i Amsterdam.
Efter det brittiska beslutet att lämna EU stod det klart att EMA med 900 arbetstillfällen skulle flyttas till något annat EU-land. Sverige föreslog att myndigheten skulle lokaliseras till Stockholm, bland annat mot bakgrund av att Sverige har stor erfarenhet och kompetens på läkemedelsområdet. Men i måndagens omröstning föll Stockholm bort redan i en första röstningsomgång bland 27 av EUs medlemsländer. I en tredje omgång ställdes Amsterdam mot Milano. Amsterdam vann efter lottning.
”Jag är glad över att EMA nu lokaliseras till ett land som kan trygga en fortsatt framgångsrik verksamhet. Detta är särskilt viktigt för patientsäkerheten, folkhälsan för EUs medborgare och konkurrenskraften hos EUs läkemedelsindustri”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.
Enligt pressmeddelandet kommer Sverige också i fortsättningen att spela en viktig roll i EMAs verksamhet. Regeringen fortsätter sin satsning på Life Science där Sverige har en internationellt ledande ställning. EU-minister Ann Linde, S, konstaterar i pressmeddelandet att det var en besvikelse att myndigheten inte hamnade i Sverige, men att beslutet ändå är bra för EU:
”EU måste leverera bra och välgrundade beslut som sätter medborgarnas intresse i första rummet. Beslutet visar att patientsäkerhet har gått före andra inrikespolitiska hänsyn och det är bra. Det här är också det första konkreta beslut som är en konsekvens av det brittiska utträdet ur EU. Det visar inte minst att EU är mogen den svåra uppgiften att enas.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.