Sverige kan lämna ut personer för tryckfrihetsbrott
Sverige ska kunna lämna ut personer som begått tryckfrihetsbrott, föreslår regeringens utredare Göran Regner.
Enligt förslaget ska Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen, TF och YGL, ändras så att Sverige i vissa fall kan ge internationellt rättsligt bistånd när det gäller brott på de områdena. Biståndet kan vara sådant som beslag, förhör och utlämnande.
Bakgrunden är att andra länder i några fall begärt hjälp från Sverige, framför allt mot högerextrema och rasistiska grupper. Men enligt de svenska grundlagarna ska processen i tryckfrihetsbrott föras här i Sverige enligt svenska regler, och Sverige har därför sagt nej till rättslig hjälp.
Det justitierådet Göran Regner föreslår är att TF och YGL ändras så att Sverige kan ge rättsligt bistånd i de fall där handlingen varit straffbar även enligt svenska tryckfrihets- och yttrandefrihetsregler. Det betyder att man inte kan hålla på kravet på särskild rättegångsordning med jury, som svensk rätt har i mål om yttrande- och tryckfrihet. Det andra landet kanske har en annan ordning.
Som en försiktighetsåtgärd ska Justitiekanslern yttra sig innan Sverige går med på utlämning eller annan hjälp, och i politiska mål ska regeringen besluta.
Utredningens parlamentariska samrådsgrupp är tveksam till förslaget. Alla partier utom kristdemokraterna har lämnat särskilda yttranden.
Moderaterna, folkpartiet och centern ifrågasätter behovet, och framhåller att det måste finnas starka skäl och påtagliga problem för att man ska ändra grundlagen. Ledamöterna från socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet manar till försiktighet och ytterligare begrundan. Det proklamerade ”kriget mot terrorismen” kan leda till ogenomtänkta förändringar, varnar de.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.