Sverige har flest doktorer

HÖGSKOLAN2005-12-07

Inget annat land har så stor andel doktorander som Sverige – 2,8 procent av svenska folket tar en forskarexamen mot genomsnittet 1,3 procent i hela OECD, enligt en rapport från SCB.

SCB har tagit fram aktuella siffror om svensk utbildning i ett internationellt perspektiv. Historiskt har Sverige haft en stor andel högskoleutbildade. 2003 hade var tredje person i åldrarna 25-64 år en utbildning på högskolenivå. Högre andelar har bara Kanada, USA och Japan. Tillsammans med Finland toppar Sverige Europa-ligan.

Också när det gäller hur många som förväntas börja en högskoleutbildning ligger Sverige i den absoluta världstoppen – åtta av tio svenskar förväntas börja en högskoleutbildning under sin livstid. Bara Island och Nya Zeeland ligger högre.

I de flesta länder går studenterna vidare till högskolan mer eller mindre direkt efter gymnasieskolan. I Belgien, Frankrike och Irland är nybörjarnas medianålder 18 år. I Sverige ligger medianåldern på 23 år och över 20 procent inleder sin högskoleutbildning sedan de fyllt 30.

Utbyggnaden av högskolan har främst gynnat de yngre. År 2003 hade 24 procent av 25-34-åringarna en längre högskoleutbildning, jämfört med 16 procent av 55-64-åringarna. En längre högskoleutbildning är mer än tre år. När det gäller andel som har en längre högskoleutbildning kommer Sverige på elfte plats bland OECD-länderna med 18 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA