Svenskt stöd mot politisering av polsk domstol

DOMSTOLARNA2018-09-19

Domstolsverket ställer sig bakom beslutet att stänga av det polska rådet för domstolsväsendet från det europeiska nätverket för domstolsadministrationer, ENCJ, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Domstolsverket delar den europeiska organisationen European Network of Councils for the Judiciary, ENCJs, oro för utvecklingen i Polen.

Det polska rådet för domstolsväsendet har bland annat till uppgift att utse domare, men på senare tid har man iakttagit en ökad politisk styrning av rådet - och vid tillsättning av ledamöter. ENCJ beslutade därför i måndags att stänga av det polska rådet för domstolsväsendet från alla ENCJs aktiviteter.

”Beslutet får ses som en kraftig markering mot en allt mer politiserad styrning av domstolsväsendet i Polen. Domstolsverket delar ENCJ:s oro för utvecklingen i Polen och vi har full förståelse för att organisationen nu går vidare med konkreta åtgärder”, kommenterar Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren i pressmeddelandet.

Domstolsverket deltar som observatör i ENCJ. Martin Holmgren skriver att han på sikt kan tänka sig en ansökan om ett fullvärdigt svenskt medlemskap i ENCJ. Han anser att också den svenska domstolsadministrationens oberoende är viktig att diskutera:

”Frågan om en i förhållande till regeringen mer oberoende styrning av det svenska Domstolsverket har ju under våren initierats av riksdagen genom ett tillkännagivande. Som jag tidigare har gett uttryck för välkomnar jag att frågan utreds.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA