Svenskt försvar för kollektivavtal

EU2011-05-26

EU skall hålla fingrarna borta från lönebildning och kollektivavtal! De kraven kan bli ett svenskt fingeravtryck på nya beslut om EU-ländernas ekonomiska politik.

Av:  Staffan Dahllöf

Ett av sex aktuella lagförslag handlar om att öka kontrollen av ”makroekonomiska obalanser” i EU:s medlemsländer. Men en sådan kontroll får inte omfatta lönebildningen, uppmanar EU-parlamentarikerna Olle Ludvigsson (S) och Olle Schmidt (FP).

I de interna förhandlingarna mellan EU-ländernas regeringar driver den svenska regeringen samma linje.

Hittills har det gått bra.

Vid den senaste avrapporteringen till EUs finansministrar fanns inga invändningar mot de svenska kraven.

– Ingen har höjt rösten, ingen har sagt emot. Det tycks vara okontroversiellt, konstaterar iakttagare som ST Press har talat med.

Förslagsställarna hoppas nu att deras skrivningar om lönebildning överlever en avgörande omröstning i EU-parlamentet den 8 juni, och därefter ett beslut i ministerrådet.

Lagförslagen går ut på att öka kontrollen över EU-ländernas tillåtna budgetunderskott och statsskulder, och skärpa straffen för de euro-länder som överskrider gränserna.

På så vis skall EU undvika framtida skuldkriser liknande dem som nu plågar bland andra Grekland, Irland och Portugal.

Europafacket, EFS, kritiserar lagförslagen för att vara helt fokuserade på besparingar, och inte ge utsatta ekonomier en chans att återhämta sig.

Trots att stora värden och viktiga principer står på spel förs förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Slutna förhandlingarna mellan ministerrådet, parlamentet och kommissionen kallas triloger och förkortar beslutsprocessen.

Triloger ger också parlamentet större möjlighet att sätta kraft bakom orden än vid behandling med öppna utskottsmöten i flera omgångar. Det var tidigare den vanligaste modellen.

Närmare 80 procent av all lagstiftning i EU sker numera med den korta men hemlighetsfulla beslutsprocessen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA