Svenskarna arbetar lite

EU2008-09-05

Svenskarna har längst semester i Europa, med 33 dagars betald ledighet i snitt. Sverige är också ett av de länder där arbetstiden förkortas snabbast, enligt European Foundation.

Semesterns längd varierar kraftigt mellan Europas länder. Den genomsnittliga ledigheten är 25,2 dagar per år. I Cypern och i Estland är genomsnittssemestern 20 dagar per år. Danmark och Tyskland ligger med 30 dagar årligen närmast efter Sveriges 33.

Den aktuella statistiken visar också att den genomsnittliga avtalade veckoarbetstiden fallit snabbast i Frankrike och Sverige de senaste nio åren. Medan snittet gick ner med mindre än en timme i de ”gamla” EU-länderna och Norge – från 38,8 till 37,6 timmar per vecka – minskade arbetstiden med 2,5 timmar per vecka i Sverige. Till följd av ny arbetstidslagstiftning i Frankrike har den genomsnittliga arbetstiden där minskat med fyra timmar per vecka under perioden. I många av Europas länder är arbetstiden fortfarande 40 timmar per vecka enligt avtal.

Frankrike och Sverige har också den kortaste årsarbetstiden med 1 568 respektive 1 620 timmar. I Estland arbetar man drygt sju veckor längre, eller 288 fler timmar per år.

European Foundation

European Foundation är ett EU-organ i Dublin som genom att ta fram statistik och bedriva forskning ska ge planeringsunderlag och bidra till bättre levnads- och arbetsförhållanden i Europa.

Källa: www.eurofound.europe.eu

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA