Svenska statstjänstemän manas till försiktighet
Ett avgörande i EG-domstolen kan tolkas som att statstjänstemän inte fritt kan kritisera företags varor och tjänster. En skyddsingenjör hotas av skadestånd sedan han varnat för risker med en maskin.
Skyddsingenjören, som arbetar vid det finska Arbetarskyddsverket riskerar att få betala skadestånd för att han har varnat för risker med att arbeta vid en italiensktillverkad lyftanordning.
Arbetarskyddsverket tog avstånd från medarbetarens kritik. Tjänstemannen gick då ut i media, varpå han varnades och omplacerades.
Lyften var typgodkänd i enlighet med EUs maskindirektiv. Eftersom den var godkänd i Italien ska den också godkännas i andra EU-länder, menar EG-domstolen i ett förhandsavgörande till en finsk domstol. Det italienska företaget har skadats av kritiken och har därför rätt till skadestånd.
Fallet kan tolkas som att principen om fri rörlighet för varor går före yttrandefriheten.
»Skulle vara försiktig«
–Vi får granska det här noga, men om jag vore statstjänsteman skulle jag vara försiktig med vad jag säger offentligt, säger Anders Kruse, som var den svenska regeringens ombud i EG-domstolen.
Antti Palola, som är ordförande i fackförbundet Pardia, som organiserar statstjänstemän i Finland, är inne på samma linje:
–Med den här domen finns en risk att en tjänsteman som ser något farligt inte vågar slå larm om arbetsmiljön, säger han.
Myndigheten fälldes också
Trots att Arbetarskyddsverket tog avstånd från kritiken anser EG-domstolen att inte bara skyddsingenjören, utan även myndigheten, har brutit mot gällande EU-regler och bör dömas att betala skadestånd.
Den svenska regeringen ansåg inte att myndigheten borde straffas.
–Men domstolen ställer höga krav på myndigheterna. Det avgörande är hur frågan uppfattas i omvärlden och vilka effekter det får på marknaden, säger Anders Kruse.
Sverige ville fria tjänstemannen
I fråga om tjänstemannens »skuld« anser Anders Kruse också att domstolen borde ha friat.
–Vi var tydliga i att yttrandefriheten borde väga högre, men det här gick inte alls den väg vi hade tänkt oss, säger Anders Kruse.
Han tolkar domen som att statstjänstemän måste vara mycket försiktiga med att gå ut med offentlig kritik på det sätt som den finske skyddsingenjören gjort.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.