Svensk högskola i världstopp
Högskoleverkets årliga statistiska rapport visar att Sverige ligger på femte plats bland OECD-länderna när det gäller högre utbildning.
Var tredje svensk i åldrarna 25-64 år har en högskoleutbildning, medan Kanada har den mest välutbildade befolkningen. Hela 43 procent av kanadensarna har läst på högskolan. Även USA, Japan och Finland har en högre andel högskoleutbildade än Sverige.
Ett annat sätt att mäta är hur stor del av bruttonationalprodukten (BNP) som satsas på högre utbildning. Här leder Sydkorea knappt före USA med ungefär 2,7 procent av BNP. Kanada ligger strax bakom med 2,5 procent. Därefter är det ett hopp till de skandinaviska länderna Danmark, Finland och Sverige. Sverige är sexa i världen med knappt 1,7 procent av BNP till högre utbildning.
När det handlar om hur lång högskoleutbildning studenterna skaffar sig ligger Sverige på femte plats – en svensk 17-åring kan förväntas läsa 3,4 år på högskolan. Finland har den längsta studietiden i världen med 4,3 år. Också USA, Sydkorea och Australien ligger framför Sverige när det gäller högskoleutbildningens längd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.