Sven har tröttnat på tillvaron som visstidsanställd
Inom Tysklands offentliga sektor arbetar fler visstidsanställda än inom det privata näringslivet. Den nybildade koalitionsregeringen har i ett kompromissförslag nu lovat att begränsa de osäkra anställningarna. Något som visstidsanställde Sven dock inte ger mycket för.
Egentligen skulle han vara föräldraledig. I stället valde Sven, 26, att ta ut semester när hans hustru nyligen födde deras tredje barn. Sven, som inte vill uppge sitt efternamn, är en av tiotusentals inom den offentliga sektorn i Tyskland som har en visstidsanställning.
– Vi hade gärna flyttat till en större lägenhet, tagit ut föräldraledighet eller rent av skaffat ett hus utanför Berlin. Men det kan vi glömma så länge jag inte har någon tillsvidareanställning, säger Sven när Publikt träffar honom i familjens trea i den tyska huvudstaden.
Sedan ett år arbetar Sven på BStU, Die Behörde des Bundesbeauftragten für die Stasi-Underlagen, den myndighet som förvaltar Stasi-arkivet
från DDR-tiden. Det är till honom eller någon av de andra 1 400 anställda på BStU som 60 000 tyskar årligen vänder sig för att ta reda på om den östtyska säkerhetspolisen spionerade på dem eller deras släktingar.
– Jag trivs med mitt jobb. När jag stiger upp på morgonen vet jag att jag går till arbetet för att hjälpa medborgarna i det här landet, säger Sven.
Ändå söker han nytt jobb. Det är därför han inte vill ha med sitt efternamn i tidningen. Vid årsskiftet går anställningen ut. Han har inget större hopp om att hans arbetsgivare, den tyska staten, ska ge honom ett fast jobb.
– Många i min situation får reda på det först sista veckan, säger Sven.
Tyskland är ett av EUs rikaste länder. Överskottet i statskassan låg på 5,3 miljarder euro 2017. Därför är det obegripligt för Sven att staten inte kan agera förebild som arbetsgivare.
– Det handlar om staten, inte om företaget Amazon.
Svens anställning är tidsbegränsad ”utan saklig grund”. Det är en anställningsform som används vid exempelvis arbetstoppar eller föräldraledighet.
I regeringsförhandlingarna ville socialdemokratska SPD förbjuda denna anställningsform helt, men det gick inte de två andra partierna i koalitionen, Angela Merkels CDU och dess systerparti CSU, med på.
Kompromissen blev att på arbetsplatser med mer än 75 anställda får högst 2,5 procent av personalen ha den typ av anställning som Sven har.
– Socialdemokraterna gjorde en svag insats i förhandlingarna. De hade kunnat kräva att visstidskontrakt utan saklig grund förbjöds. Åtminstone på statliga arbetsplatser, säger Sven.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.