Svår arbetssituation inom Kronofogden
Mellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson.
Svt var först med att rapportera om långa handläggningstider på Kronofogden. Enligt Malin Almkvist Klaesson började högen med ärenden att byggas på redan sommaren 2018.
– Det var en otrolig ökning av inkommande mål som vi alla blev tagna på sängen av. Sedan har det legat där och fyllts på. De som jobbar på enheten har kämpat för att få ned antalet, men har aldrig fått en sportslig chans att jobba ikapp. Om trenden med ärendeflödet fortsätter så här så behövs det ju fler anställda.
Samtidigt har Kronofogden precis som många andra myndigheter besparingskrav på sig.
– Det påverkar ju, för du ska göra mer för mindre. Det är ett mantra som vi får höra på varje möte – ”mer för mindre”. Nu har vi fått ett tillskott, men det kommer att gå oavkortat till ekonomisk brottslighet. Men de på enheten för betalningsföreläggande får inte del av det.
Hon säger att de som arbetar på enheten har en väldigt hög arbetsmoral, många har jobbat länge.
– Så även om cheferna säger till dem att de bara ska göra det de hinner med, har de förtvivlade borgenärer i andra änden. De känner med de sökande. En del mår jättedåligt över den här situationen, andra inte, det är individuellt.
Malin Almkvist Klaesson säger att medarbetarna tycker att det är fel att de förutom handräckningar och avhysningar måste prioritera de stora inkassoföretagen som får skicka sina mål direkt.
– Vi kallar dem för bandmål för att förr i tiden kom de in på band. De passerar till största delen förbi betalningsföreläggande enhet direkt ut till verkställighet om de är delgivna. Men det är bestämt att prioritera dessa mål framför enskilda personer eller hantverkaren som inte fått betalt. Det är jättejobbigt för dem som arbetar med dessa ärenden.
Just nu håller Kronofogden på att införa ett nytt it-system som ska tas i drift senare i höst. Det ska underlätta handläggningen, är det tänkt.
– Men det vet ju vi som har varit med ett tag att ett nytt it-system brukar också ha lite barnsjukdomar, så det löser ingenting snabbt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.