Svagare statligt miljöarbete

MILJÖ2009-06-26

Kemikalieinspektionen, Skogsstyrelsen och Luftfartsverket kammar hem full poäng när Naturvårdsverket rankar myndigheternas miljöarbete. Men den tidigare positiva utvecklingen har mattats av.

Miljöarbetet i myndigheterna ska ”framhålla staten som ett föredöme”. En genomgång som Naturvårdsverket har gjort visar att utvecklingen går framåt, men att det senaste året har varit svagt.

I tre år har verket rankat myndigheterna utifrån deras miljöarbete. Kartläggningen utgår från elva frågor, och myndigheterna får en poäng för varje jakande svar. Kriterierna handlar bland annat om ifall myndigheterna är miljöcertifierade, om de har en miljöpolicy och har gjort en miljöutredning, om de arbetar med ”systematisk och ständig” förbättring, och om de genomför regelbunden miljöutbildning.

Sex myndigheter hamnar på delad förstaplats och får toppbetyg av Naturvårdsverket. Det gäller Kemikalieinspektionen, Skogsstyrelsen, Lantmäteriverket, Luftfartsverket, Statens fastighetsverk och Fortifikationsverket. Jumboplaceringar får däremot bland andra Högskoleverket med 3 av 11 poäng och Statens biografbyrå med 2 poäng.

Sammanställningen visar att utvecklingen har varit svag det senaste året. 31 procent av myndigheterna (51 stycken) har förbättrat sitt resultat sedan föregående år, medan 35 procent (58 myndigheter) har en negativ utveckling. ”Myndigheter som rasat i rankinglistan borde därför fundera på om deras miljöledningsarbete har tappat fart och om det kan vara dags för en nystart”, uppmanar Naturvårdsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA