Sulf varnar för riggade anställningar
Riggade anställningar och nepotism är en del av verkligheten när högskolan rekryterar personal. Det menar fackförbundet Sulf i en rapport som granskar anställningsprocessen vid tre lärosäten.
Lärosätena sköter inte rekryteringen av anställda på ett korrekt sätt, enligt rapporten från universitetslärarförbundet Sulf. Det riskerar att gå ut över kvaliteten i högskolans verksamhet och kan undergräva allmänhetens förtroende för både högskolan och staten, anser Sulf. I rapporten varnar förbundet för att både nepotism och riggade anställningar är vanligt förekommande när högskolan rekryterar personal.
Anställningar som forskare och lärare i akademin ska erbjudas dem som är bäst lämpade. Enligt regeringsformen ska skickligheten sättas främst vid statliga rekryteringar. Sulf har granskat 268 utlysningar vid tre fakulteter – Lunds tekniska högskola, samhällsvetenskaplig fakultet vid Stockholms universitet och medicinsk fakultet vid Uppsala universitet – under 2016. Rapportens slutsats är att det är tveksamt om lärosätena faktiskt följer lagen.
”Vi påstår inte att samtliga lärosäten i Sverige missköter sig. Det är nämligen oviktigt om det är 10, 25 eller 75 procent av rekryteringarna som är riggade. Undersökningen visar att det finns riggade anställningsprocesser och varje sådan är ett brott mot lagen. Vår genomgång måste mana till eftertanke vid varje universitet och högskola”, skriver Sulfs ordförande Mats Ericson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Enligt Sulfs rapport är det sällan någon får anställning som inte redan är verksam vid lärosätet. Ofta är det mycket få sökande till en utlyst anställning, och tillsättningsprocessen går mycket snabbt. Det förekommer att tillsättningen sker innan ansökningstiden ens gått ut.
”Det är mycket märkligt att lärosätena så uppenbart bryter mot lagen. Vi utgår från att varje seriös regering vill sätta stopp för detta. För kvalitetens skull, för forskningens skull och inte minst för studenternas skull: sätt stopp för de riggade utlysningarna nu!”, uppmanar Mats Ericson i debattartikeln.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.