Studier på distans ger sämre resultat

HÖGSKOLAN2011-01-13

De som bedriver högskolestudier på distans presterar betydligt sämre än de som följer undervisningen på campus. Det visar aktuell statistik från Högskoleverket.

Redan i höstas konstaterade Högskoleverket att prestationsgraden sjunkit kraftigt inom högskolan. Studenterna presterar allt färre poäng per termin. Nu visar nya siffror att distansstudenterna drar ner prestationsgraden kraftigt.

Högskoleverket utgår från en idealsituation där alla studenter faktiskt tentar av de poäng de registrerat sig för att plugga in. Om alla gjorde det skulle prestationsgraden vara 100 procent. I realiteten ligger prestationsgraden på 79 procent, och efter att på regeringens uppdrag ha gjort en fördjupad studie konstaterar verket att det är distansstudierna som drar ner snittet. Bland de distansstuderande är prestationsgraden bara 56 procent.

Enligt Högskoleverket finns det flera förklaringar till att distansstudenterna presterar sämre. En anledning är att många som pluggar på distans redan har en examen och studerar för att vidareutbilda sig snarare än för att ta poäng. Men det beror också på att många studenter överhuvudtaget inte börjat på kursen, men ändå inte blivit avregistrerad. Enligt verket har mer än en tredjedel av distansstudenterna inte tagit en enda poäng.

En växande andel av studenterna på landets lärosäten studerar på distans. Höstterminen 2009 fanns drygt 80 000 distansstudenter registrerade. Det är fyra gånger fler än för tio år sedan. Högst andel distansstuderande har Högskolan på Gotland med 79 procent. Därefter följer Högskolan Dalarna och Mittuniversitetet med 62 respektive 61 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA