Högskolor kan bli effektivare

HÖGSKOLAN2011-01-17

Det finns utrymme för ökad effektivitet vid universitet och högskolor. Det anser Riksrevisionen efter en granskning av hur resurserna används.

Generellt sett är universitet och högskolor effektiva, men det finns ändå utrymme att förbättra resursanvändningen. Det anser Riksrevisionen efter en genomgång av 30 lärosätens effektivitet.

Riksrevisionen har jämfört hur väl resurser som studenter, doktorander, personal och övriga resurser används för att åstadkomma prestationer mätt i studenters högskolepoäng, examina på forskarnivå samt vetenskapliga publikationer. Enligt Riksrevisionens beräkningar kan flera lärosäten förbättra sin effektivitet. Riksrevisionen kommer också fram till att den omfattande statistiken om högskolan inte i tillräcklig grad används för att följa upp om lärosätena använder sina resurser effektivt.

”Om universitet och högskolor utnyttjar sina resurser mer effektivt kan studieprestationerna öka och fler forskningsresultat publiceras. Det är viktigt att den statistik som finns används för att följa upp verksamheten och höja effektiviteten”, skriver riksrevisor Gudrun Antemar i ett pressmedelande.

Riksrevisionen anser att effektiviteten ligger väl i linje med resultat från internationella studier av lärosätens effektivitet, och att produktiviteten har ökat med i genomsnitt mer än två procent under perioden 2004-2008.

En orsak till att det på vissa lärosäten går att förbättra effektiviteten är att många studenter läser på distans eller att studenter läser fristående kurser i stället för program. Lärosäten som erbjuder utbildning inom färre områden tycks också vara mer effektiva när det gäller att ta vara på sina, enligt Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA