Studie: Ökad risk att dö i förtid för kvinnor med låg inkomst

JÄMSTÄLLDHET2018-06-11

Ojämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.

Den svenska befolkningen lever allt längre, men livslängd och hälsa varierar mellan olika socioekonomiska grupper. Det är utgångspunkten för en studie från IFAU som granskar hur ojämlikhet i hälsa har utvecklats 1990–2014. I rapporten undersöker de två forskarna Laura Hartman och Anna Sjögren hur risken att dö i förtid skiljer sig mellan personer med hög respektive låg inkomst och utbildning.

Enligt rapporten har risken att dö i 30-60-årsåldern minskat för män, även om de sociala skillnaderna fortfarande är stora. Fattiga och lågutbildade män dör oftare i förtid jämfört med rikare och mer välutbildade. Skillnaden mellan grupperna har inte förändrats under perioden. Ett undantag är män i 30-årsåldern, där ojämlikheten har ökat.

Risken för kvinnor att dö i förtid är mindre än för männen. Skillnaderna mellan olika sociala grupper har varit mindre bland kvinnor än bland män, men under den studerade perioden ökade skillnaderna. Risken att dö i förtid har minskat för kvinnor med hög inkomst, men ökat för kvinnor med de lägsta inkomsterna.

”Att sambandet mellan inkomst och att dö tidigt har blivit starkare bland kvinnor skulle kunna bero på att kvinnors disponibla inkomster i allt högre grad beror på deras egen inkomst. Detta gör att sambanden ser alltmer likartade ut mellan män och kvinnor”, kommenterar Anna Sjögren i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA