Studie: Forskningskonkurrens ger sämre resultat

HÖGSKOLAN2018-06-19

Konkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.

Forskarna Ulf Sandström från KTH och Peter van den Besselaar från Amsterdams universitet har undersökt sambandet mellan resurser och resultat i 18 länders nationella forskningssystem, rapporterar GU-journalen från Göteborgs universitet. I studien har man tittat på varifrån pengarna kommer och antalet citeringar av forskningspublikationer.

Resultatet motsäger den rådande tesen att forskning som vinner i kampen om externa forskningsanslag också blir de vassaste och mest citerade. Sverige, Finland och Storbritannien, som har en stor andel externt finansierad forskning, ligger inte i topp. Nederländerna och Danmark, som har högre statliga basanslag till forskning, presterar bättre.

Konkurrensen gör att forskare dras mot mittfåran och väljer säkra kort, bedömer Ulf Sandström.

”Resultat som skulle ha blivit nydanande blir i stället mainstream, man vågar inte ta ut svängarna och pröva nya hypoteser av rädsla för att bli nekad anslag”, kommenterar han till GU-Journalen.

Han anser att politikerna måste göra en radikal omsvängning och öka basfinansieringen.

”Regeringen säger att den vill, men vågar inte ta tag i det eftersom det skulle utmana forskningsrådens starka ställning.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA